Турция с амбициозна програма за кацане на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Луната
Ивайло Красимиров

Турция планира да изпрати роувър до Луната към края на десетилетието с помощта на собствен, построен в страната ракетен двигател, който за първи път ще полети до спътника на Земята в тестова мисия през 2023 г.

По време на конференцията за глобално изследване на космоса (GLEX) 2021 г. в Санкт Петербург, Русия, Сердар Хюсеин Йълдъръм, президент на Турската космическа агенция (TUA), представи подробности за космическата програма на страната, която беше официално разкрита от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган през февруари тази година.

Луноходът, който ще бъде изстрелян през 2028 или 2029 г., според Йълдъръм ще кацне меко на Луната и ще събира научни данни на нейната повърхност.

Ракетата, която ще изведе роувъра до Луната, ще бъде произведена в страната, като ще използва хибриден двигател, който в момента се разработва в Турция, казва Йълдъръм. За да се увери, че е готова за изстрелването на роувър, прототип на ракетата ще отлети до Луната още в края на 2023 г., ако всичко върви по план.

„Възнамеряваме да използваме собствения си двигател, за да достигнем до Луната“, казва Йълдъръм. „Но първоначално нашите космически кораби ще бъдат извеждани на ниска околоземна орбита с международно сътрудничество.“

Според информация на турската Анадолска информационна агенция, мисията през 2023 г. ще извърши грубо кацане на Луната, което ще помогне на турските учени да съберат данни, за да подготвят мекото кацане в края на 2020-те години.

Турция също така планира да изпрати турски гражданин на Международната космическа станция през следващите години за провеждане на научни експерименти.

„Опитваме се да финализираме преговорите си със страните участнички в МКС“, казва Йълдъръм. „След няколко месеца те ще бъдат финализирани и ще започнем тренировъчния процес.“

Турската национална космическа програма, публикувана през февруари тази година, също предвижда създаването на местен турски космодрум и развитието на вътрешна регионална сателитна система за позициониране и синхронизиране.

Турция стартира своята Космическа агенция през 2018 г. Според уебсайта на германския информационен оператор Deutsche Welle. Ходът беше критикуван по това време, тъй като се проведе на фона на икономическа криза. Поддръжниците обаче твърдят, че космическата програма може да мотивира изследователите и учените да останат в страната, вместо да търсят възможности за реализация в чужбина. Подробности за бюджета на космическата програма все още не са разкрити.

При успех космическата програма ще позволи на Турция да се присъедини към ексклузивен клуб от само няколко държави, способни сами да осъществяват сложни проекти за космическо изследване. Обявяването на космическата програма през февруари се състоя в същия ден, когато мисията Емирейтс Марс, на регионалния съперник – Обединени арабски емирства, успешно навлезе в орбита около Червената планета.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори