Тъмната материя може да открие „огледален свят”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

До днес учените така и не могат еднозначно да докажат съществуването на тъмна материя, от която се предполага, че се състои по-голямата част от нашата Вселена. Независимо от експеримента на стойност два милиарда долара, проведен на Международната космическа станция и открил „признаци на съществуването на тъмна материя”, тя никога не е наблюдавана пряко.

Нова теория твърди, че тъмната материя може да съдържа „огледален свят”, който е в състояние да промени нашите представи за Вселената.

Преди всичко следва да споменем, че по-рано тази година международен екип изследователи заяви, че детекторът на МКС е открил първите признаци за съществуването на тъмна материя. Тези резултати били получени, когато Магнитният алфа-спектрометър (AMS), изпратен в Космоса преди две години, е открил признаци на нов физичен феномен, който може да представлява странната и неизвестна още на науката материя.

Изводите на изследователите са основани на наблюдения на излишък на позитрони – положително заредени субатомни частици и антицастици на електроните. Откритият излишък на позитрони може да е създаден от умираща тъмна материя – субстанция, която заема толкова централно място в нашата Вселена, че определя разположението на звездите и планетите.

Шефът на проекта, отговорен за строежа на гигантския детектор на частици AMS (наричан „Големия адронен колайдер за Космоса”), казва, че за потвърждаване на действително откритие на тъмна материя се изискват повече данни.

© NASA

„В близките няколко месеца AMS окончателно ще може да ни каже дали тези позитрони са признак на тъмна материя, или те имат друг произход”, казва той. И добавя, че позитронният излишък може да идва и от пулсари – въртящи се неутронни звезди, изпускащи пулсиращо излъчване.

Според физиците окончателното разгадаване на тайната на появата на тайнствената материя може да ни открие нови области на изследване, включително възможността за съществуване на множествени вселени и други измерения.

За да разберем какво значение има това откритие, следва да кажем няколко думи за това какво е тъмна материя. Тъмната материя, заобикаляща галактиките по цялата Вселена, е невидима, тъй като не отразява светлина. Присъствието й може да бъде установено само по гравитационното взаимодействие, което оказва на планетите и звездите.

Миналия месец телескопът „Планк” е събрал данни за времената, които са последвали Големия взрив преди 13,8 млрд. години. Те сочат, че загадъчната материя съставя 26,8% от веществото във Вселената – повече, отколкото се смяташе преди.

Обикновената материя – галактиките и планетите, които можем да наблюдаваме непосредствено, са около 4,9%. А всичко останало е още по-загадъчната тъмна енергия, която според хипотезите на учените е отговорна за разширението на Вселената.

Според изследователите днес тъмната материя е „една от най-важните загадки на съвременната физика”. Нейни следи са открити не само от орбиталния Алфа-спектрометър, но и от наземни и подземни лаборатории.

Източник: Daily Mail

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори