Тъмната материя променя скоростта на светлината?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Физици от университета на Нов Южен Уелс в Сидни смятат, че тъмната материя може да води до изменение на фундаменталните константи, по-конкретно на скоростта на светлината във вакуум.

Резултатите от изследванията на учените са публикувани във Physical Review Letters, пише Рhys.Оrg.

В своята работа авторите разглеждали модел, в който тъмната материя се състои от леки частици, изключително слабо взаимодействащи с фотоните, електроните и леките кварки (по-конкретно аксиони). Учените са на мнение, че такива частици тъмна материя в ранната Вселена са формирали осцилиращо поле, което се е съхранило и до днес.

Физиците са изчислили взаимодействието на това поле с частиците от Стандартния модел (съвременна теория на физиката на елементарните частици). В качеството на експериментални факти те използвали данните за количеството образувалия се по време на първичния нуклеосинтез (период на образуване във Вселената след Големия взрив на ядра, не по-тежки от лития) хелий и за космическия микровълнов фон.

Изчисленията на учените на 15 порядъка превишават съвременните ограничения на взаимодействието на тъмната материя и частиците от Стандартния модел. Изчисленията на физиците демонстрират възможността от изменения на фундаменталните константи, предизвикани от взаимодействията на тъмната материя и частиците от Стандартния модел.

Определените константи (в частност скоростта на светлината във вакуум, гравитационната константа и елементарният заряд) фиксират условията за съществуването на наблюдаваната Вселена. Тяхното изменение може да доведе до невъзможност за съществуването на планети и галактики, както и на живот.

В концепцията за Мегавселена, която предполага съществуването на други светове с други константи, наблюдаваните в нашата Вселена условия може да не важат. Сега учените не знаят отговора на въпроса, защо физичните константи имат наблюдаваните стойности.

Lenta.ru

Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори