Тъмнината ще ни навестява все по-често

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

 Ново изследване сочи, че изключването на електричеството по цял свят ще започне все по-често да ни спохожда, а дефицитът на еленергия ще се задълбочава.

В съвременния технологичен свят е трудно да си представим живота без електричество. Но дните и вечерите без компютри, мобилни телефони и развлекателни системи в хаоса на неработеща транспортна система може да станат по-разпространени, отколкото сега.

Ново изследване, проведено от професора по архитектура Хю Бърд от университета на Линкълн, Великобритания, и доцента по социология Стив Матюмън от университета на Окланд, Нова Зеландия, сочи, че днешните случайни проблеми в подаването на електроенергия в бъдеще ще се случват все по-често и ще засягат все повече територии.

Според резултатите от изследването изключването на електричеството ще стане по-редовно явление по цял свят, тъй като потреблението расте много по-бързо, отколкото се въвеждат в експлоатация нови генериращи мощности и разпределителни мрежи.

Това е много сериозен проблем, тъй като днес електричеството е необходимо за важни процеси, осигуряващи жизнената дейност на цивилизацията – очистването на водата, производството на храна, транспорта, връзките и т.н. Електричеството е критично важна част от съвременната инфраструктура, но електроснабдяването не е толкова сигурно, колкото е прието да се смята.

Гарантираното енергоснабдяване се намира под заплаха поради ограничеността на ресурсите, изтощаването на запасите изкопаеми горива, несъвършенството на технологиите, използващи възобновяеми източници на енергия. Освен това в повечето страни съществуват проблеми със старите мрежи за разпределяне на енергия, например в САЩ почти три четвърти от електропреносната мрежа е над 25 години.

Инвестициите в инфраструктура из цяла Европа и САЩ остават много ниски и днес системите за производство на електроенергия са по-крехки, отколкото изглежда. Като пример може да се посочи случай от септември 2003 г. в Италия, когато две паднали дървета оставили почти цялата страна без ток за 18 часа.

Макар повечето прекъсвания да се случват поради неизправности в енергосистемите, изследователите сочат ръст на броя откази поради недостиг на електроенергия. Например в САЩ използваното в бита електричество се е увеличило с 1300% в периода между 1940 и 2001 г. Нарастването на потреблението продължава и се очаква взрив на търсенето с разпространението на електромобилите и климатичните системи.

В последните няколко десетилетия климатиците са най-значителният фактор за увеличаване на употребата на ток. Те са и главна причина за скока на употребата на еленергия в летния период, когато има и най-много проблеми в електроподаването. В същото време развитите страни харчат за климатизиране толкова енергия, колкото са употребявали преди 60 години за всички нужди – от бита до промишлеността. Аналогична тенденция започва да се проявява и в страни като Китай и Индия.

В близките десетилетия човечеството ще се сблъска и с по-сериозен проблем – изключването на електричеството ще увеличи нивото на престъпността, ще подложи на опасност живота на хората, може да провокира социални кризи, свързани с липса на хранителни продукти.

За да се предотвратят подобни проблеми, е необходимо да се предприемат спешни мерки по въвеждане на нови мощности и модернизиране на електропреносните мрежи.

 CNews R&D

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори