Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсач на научни аномалии или събирач на загадъчни истории?

2 април 2016 г. в 00:13
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:26

Чарлз Хой Форт има много последователи като пионер в областта на научните аномалии. Форт е известен като американски „самоук публицист, успешен новелист, неудачник романист, изобретател и ексцентричен натурфилософ“.

Под „научни аномалии“ се подразбират явления или събития, необясними от гледна точка на приетите днес научни теории. Форт е прекарал голяма част от живота си, събирайки свидетелства за такива събития.

Трудна младост

Чарлз Форт е роден на 6 август 1874 година в Олбани, щата Ню Йорк, в семейство на холандски имигранти, които имали бизнес за хранителни стоки на едро. Бащата на Форт възпитавал строго сина си и често го биел.

През 1892 г., на 18-годишна възраст, Форт започнал да работи като журналист във вестник New York, след това станал редактор в Long Island. Но през 1893 изоставил работата и тръгнал да пътешества по света.

Пътешествието му било прекъснато през 1896, когато се разболял от малария в Южна Африка. За него се грижела Ана Филинг. Един от източниците твърди, че Ана е била ирландска имигрантка, която той познавал от Олбани, а според друг източник тя била готвачка в дома на неговия баща. Форт се оженил за Ана, която била с 4 години по-възрастна от него и не споделяла интересите му.

Съчиненията на Форт

Двамата се върнали в Америка и няколко години живели в Бронкс. За да свързва двата края, Форт пишел разкази за вестници и списания. През 1906 г. започнал да събира свидетелства за аномални явления, като прекарвал дълги часове в Нюйоркската публична библиотека. През 1915 г. Форт завършил две книги – X и Y, които се харесали на Теодор Драйзер и той дори се опитал да ги издаде. Но издателите не се заинтересували и впоследствие Форт унищожил двата ръкописа.

На следващата година Форт получил скромно наследство от чичо си, което му позволило да се съсредоточи върху литературна и изследователска дейност. Последователите на Форт смятат, че той е бил пионер в изучаването на аномалиите, но не всички споделят тяхното мнение. Един от източниците описва Форт като „антидогматик, който събира странни истории“.

Наследството на Форт

През 1919 година излиза неговата „Книга на прокълнатите“ за паранормални явления. В нея Форт пише за страни атмосферни явления през 1883 година, предшестващи изригването на вулкана Кракатау; за падането на органични и живи същества от небето (риби, птици и жаби); за полтъргайст; за хора гиганти и извънземни цивилизации; за Суперсаргасово море, което заобикаля Земята, и много други, необясними от науката явления.

Втората книга на Форт – „Нови земи“ (1923 г.) е посветена на астрономически феномени. Освен това Форт пише, че в небето, както и на Земята, има континенти и продукти на жизнената дейност на техните жители се изсипват на повърхността на Земята. Тази книга на Форт не е толкова популярна, както останалите.

Следващата му книга излиза през 1931 г. и е посветена на парапсихологията. В нея Форт за първи път въвежда термина „телепортация“ и описва уродствата на хора и животни.

„Диви таланти“ е последната книга на Форт, публикувана няколко седмици след неговата смърт. В нея Форт се отказва от идеята за телепортация и въвежда концепцията „Космически шегаджии“, доказателство за дейността на които са полтъргайсти, „огньове в небесата“ (НЛО), самопроизволно запалване, вампиризъм и т.н. След това Форт преминава към магии и окултизъм.

Чарлз Форт умира на 3 май 1932 година в Бронкс, на 57-годишна възраст.

Ancient Origins

Категории на статията:
Легенди