Търсенето на развити цивилизации завърши печално

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

В рамките на програмата G-HAT по търсене на извънземен живот телескопът WISE е изучил десетки хиляди галактик.
© Roger Griffth (Penn State) / IPAC (NASA/JPL-Caltech)
Антония Михайлова

Орбиталната обсерватория WISE е изучила 100 000 галактики и не е открила следи от високоразвити цивилизации.

По този начин или разумният живот изобщо не е такъв, какъвто си го представяме, или наистина сме сами във Вселената.

Орбиталният космически телескоп WISE на НАСА е завършил продължителна програма по търсене на високоразвити извънземни цивилизации. За съжаление той не е успял да намери следи от разумен живот, който да черпи енергия директно от звездите. Учените виждат няколко обяснения на това печално откритие.

Идеята за търсене се заключаваше в това, че цивилизации с високо ниво на развитие населяват множество планети в галактиката и активно използват енергията на звездите. В резултат на производствената дейност се появява излишно топлинно излъчване, което може да се открие с инфрачервени телескопи.

WISE е заснел 100 000 галактики и 100 млн. отделни обекта в средния инфрачервен диапазон, но не е открил никакви следи от инфрачервено лъчение, оставени от високоразвита техногенна цивилизация. Особено печално е това, че някои галактики са с милиарди години по-стари от Млечния път, а значи, че и разумният живот е имал повече време за развитие. И все пак засега не се виждат галактични цивилизации, поглъщащи гигантско количество звездна енергия.

Липсата на следи от инфрачервено лъчение от свръхразвити братя по разум може да се обясни само с песимистичното „сами сме във Вселената“. Възможно е разумният живот да използва специфични технологии н невероятно ниско енергопотребление. Също така е възможно разумният живот да не се стреми да усвоява цялата галактика и да не достига забележими за нас размери на галактични „империи“.

Има и друга гледна точка на многобройните провалени опити за търсене на извънземен разум. Някои учени смятат, че ние живеем в матрица – виртуален модел на Вселената.

Според изчисления вероятността за това е доста висока и е около 20%.

Това не е чудно, тъй като самите ние сме се научили да създаваме примитивни виртуални светове – видеоигри.

Не е изключено самите ние да се явяваме част от свръхсложна мащабна симулация.

Но в този случай има и положителна новина – все пак свръхразумен живот съществува.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори