Търсят при Тутанкамон майка му или жена му

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

factum-arte.com
Антония Михайлова

На лъжливата стена в гробницата на фараона Тутанкамон в долината на Царете в Южен Египет може да е била погребалната камера на неговата жена или майка, а не само на царица Нефертити. Това заявил министърът на паметниците на древността и културното наследство на Египет Мамдух ад-Дамати пред РИА Новости.

Египетските археолози възнамеряват до края на 2015 година да завършат проверката на сензационната теория на британския учен Николас Рийвс за възможното разположение на гробницата на царица Нефертити зад лъжливата стена на гробницата на фараона Тутанкамон.

„Не е казано, че това ще бъде Нефертити. Досега не сме откривали гробниците на жени от семейството на Тутанкамон – неговата майка, по-голямата му сестра и жена му. Техни гробници не са откривани в Долината на царете, затова има вариант, че те може да са в тази гробница“, казва Ад-Дамати.

Следващия месец специалистите ще започнат изследване на гробницата с термовизьор и радари, за да се убедят в наличието на още една камера зад стената. В случай че нейното съществуване се потвърди, ще се пристъпи към следващия етап, на който вече те „непосредствено трябва да се приближат към тази находка“.

Британският археолог Николас Рийвс преди известно време издигна сензационна теория, според която неизвестната гробница на една от най-великите и красиви царици на Древен Египет – Нефертити, починала десет години преди трагичната гибел на своя осиновен син – фараона Тутанкамон – се намира зад лъжлива стена на северната стена на гробницата на Тутанкамон в Луксор.

За това, според учения, сочат множество факти, включително продължаващият зад северната стена таван, която сочи на тайна камера, която не е забелязана преди и може да е част от погребална зала. Според Рийвс след внезапната смърт на младия 19-годишен фараон, управлявал девет години, той е положен в гробницата на осиновителката си, тъй като не са успели да построят гробница за него.

Почти недокоснатата от иманяри гробница на Тутанкамон е открита от Хауърд Картър през 1922 година. Тази находка е станала една от главните сензации в египтологията за всички времена.

Нефертити, която се смята за мащеха на Тутанкамон и жена на фараона Ехнатон, е била една от най-влиятелните и красиви жени на своето време. Учените и досега не могат да установят къде са покоите на царицата, чието име се превежда като „Прекрасната дойде“.

Също така днес, 25 октомври, египетските власти ще обявят началото на новото глобално изследване на древните пирамиди.

Стартът на проекта ще бъде обявен на специална пресконференция от Мамдух ад-Дамати. Изследването ще се заключава в сканиране на гробниците с космически лъчи. Методът предвижда поставяне на високочувствителни датчици на пирамидите, които ще регистрират потоци частици, възникващи в горните слоеве на атмосферата под въздействието на космическите лъчи.

Така учените ще надникнат зад дебелите стени на пирамидите и ще получат точна карта на тяхната структура.

Министърът е убеден, че пирамидите и досега пазят тайни, сред които е и самата тайна на тяхното строителство. Според Ад-Дамати, във връзка с очакваните сензационни открития, следващата 2016 година ще бъде провъзгласена за Година на пирамидите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори