Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят съкровищата на готите, които нацистите не открили

28 ноември 2015 г. в 00:13
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:27

Администрацията на гр. Козенца е одобрила план за търсене на съкровищата на вестготския крал Аларих, заграбени по време на похода към Рим през V век.

Италианските археолози използват последни технологии за търсенето на съкровищата, които според легендите са погребани някъде на мястото на сливането на двете реки на Козенца. Адолф Хитлер страстно мечтаел да открие съкровището на Аларих, но нацистите така и не успели.

Разграбването на Рим

Аларих I (управлявал през 395–410 г.) е първият крал на вестготите и лидер на армия, покорила Рим през август 410 г. Това събитие разклатило могъществото на Западната Римска империя и провокирало по-нататъшното ѝ разпадане.

Хуните изместили готите в Източната Римска империя, но високите налози, гладът и лошото отношение от страна на римляните довели до бунт на готите. Крал Аларих повел армия през Балканите към Италия, където те разграбили Рим.

Готите грабили Рим в продължение на три дни – домовете на богатите, римската хазна, мавзолеите на Октавиан Август и император Адриан. Аларих отнесъл от града 2 тона злато, 13 тона сребро, 4000 копринени туники, 3000 руна и 1360 кг пипер. Координаторът на проекта Франческо Сиски разказал пред The Telegraph, че в гроба на Аларих може да има 25 тона злато.

След като разграбил Рим, Аларих планирал да завоюва Сицилия, а след това да покори Африка. Но не било съдено на тези планове да се сбъднат, тъй като той починал същата година.

Смъртта на крал Аларих

Не е съвсем ясно как е умрял Аларих. Смята се, че или е починал от болест, или е загинал на бойното поле.

Според записките на историка Йорданес, Аларих е бил погребан заедно със заграбените съкровища на мястото на сливането на реките Бузенто и Кратис.

Река Кратис в Козенца, Италия. Сокровищата на крал Аларих били поребани заедно с него. Фото: Gianlucacs/Public domain

Река Кратис в Козенца, Италия. Сокровищата на крал Аларих били поребани заедно с него на мястото на сливането на двете реки. Gianlucacs/Public domain

„Готите отклонили река Бузенто до град Козенца. Те довели група пленници, за да изкопаят гроб на дъното на реката, пише Йорданес в книгата De Origine Actibusque Getarum („Произход и дейност на готите“) – в тази яма бил погребан Аларих заедно със съкровищата. След това върнали реката обратно в коритото ѝ. За да не види никой мястото, те убили всички пленници, които копали гроба.“

Търсенето на съкровищата на Аларих

В средата на XVIII век се опитали да разкопаят гроба на Аларих, но не открили съкровища на готите. В началото на XIX век писателят и пътешественик Александър Дюма посетил Козенца след голямо земетресение, пресушило река Бузенто. Дюма писал, че много хора са търсили римските съкровища и не открили нито гроба, нито съкровищата.

През ХХ век легендата за съкровищата на Аларих привлякла вниманието на Адолф Хитлер и Хайнрих Химлер, които пратили експедиция за издирването им. Но нацистите също се върнали с празни ръце.

Погребването на Аларих на река Бузенто. Гравюра от 1895 г, Public domain

Погребването на Аларих на река Бузенто. Гравюра от 1895 г, Public domain

Сега търсенето започва отново, но този път с подкрепата на местните власти на Козенца.

„Историческите сведения сочат, че съкровищата на Аларих са погребани в Козенца – казва Марио Очуто, кмет на Козенца. – Съкровищата включвали 10 вагона злато и сребро, както и свещени юдейски свещници – менори.“

Козенца спонсорира работата на археолозите. Властите на града се надяват, че ако открият съкровището, ще привлекат туристи.

Категории на статията:
Легенди