Учен предрече унищожително земетресение. Датата е 17 октомври

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Милиони хора могат да загинат в унищожително земетресение, което може да се случи на 17 октомври. За надвисналия катаклизъм за човечеството предупреждава ядреният инженер от Лондонския университет д-р Мехран Кеше (Dr Mehran Keshe).

По думите на учения поради силни трусове ще възникне разлом между Северна и Южна Америка. Американските и азиатските крайбрежия ще бъдат залети от гигантски цунами. Жертви на тази катастрофа могат да станат 40 милиона души.

Според Кеше американските власти няма да успеят да реагират навреме, когато се случи това разрушително явление. А то неминуемо ще се случи, убеден е експертът, затова той призовава хората да се подготвят сами.

Забележително е, че по цяла Северна Америка днес (16 октомври) се очаква да започнат учения, по време на които американци и канадци ще отработват своите действия в резултат на мащабно земетресение. Американските власти смятат, че в близките 30 години в Калифорния с 99-процентова вероятност ще се случи земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер или повече.

Едва ли предсказанията на Кеше са свързани с бъдещите учения. Освен това сериозно обоснование на тези прогнози няма, отбелязва Express. Ученият казвал само, че в последно време трусовете по западното крайбрежие на САЩ постоянно се увеличават. Но най-уязвимото място по думите му се явява Южна Америка.

„Мексико и Мексиканският залив ще бъдат унищожени. Огромни загуби ще има в Китай и Япония, както и на Карибите“, казва Кеше.

Ученият ръководи организацията „Фондация Кеше„, която търси начини за създаване на космически транспорт, както и обекти за електроенергия и хранителна промишленост в Космоса.

На сайта на фондацията се съобщава, че в качеството на страничен продукт от изследванията учените са измислили реактор, позволяващ да се получава енергия от плазмата.

Коментар на доктора на физико-математическите науки Валерий Трубицин пред „Московски комсомолец“:

„Мощно земетресение на границата на Северна и Южна Америка е невъзможно поради това, че там няма никакви предпоставки за подобно събитие.

На Земята има два центъра на тектонска активност, способни да предизвикат разрушителни трусове – в Япония и Чили. Те са се образували вследствие на постоянно изригващи от недрата на земята вещества в така наречения Тихоокеански хребет. Това е хребет на дъното на Тихия океан, на който има много действащи вулкани.

Изкачвайки се нагоре, подземната магма постепенно се разпълзява в противоположни посоки и – изстивайки, формира тежка дънна платформа – океанска кора. В района на Япония тази плоча се опира в Евразийската, като се трие в нея и постепенно потъва надолу. В района на Чили този процес се случва под Южна Америка. Движението на застиналото дънно вещество под континенталните плочи води до земетресения.

В района на Северна Америка, разбира се, също съществуват плочи – например Карибската, но те са доста по-малки и не са способни да предизвикат силно земетресение. Дори ако ново земетресение се случи в района на Чили, континентално разкъсване няма да има.“

През 2007 година учени от Оксфорд и Калифорнийския университет публикували изследване, в което предсказвали възможно разрушаване на Лос Анджелис. То било аргументирано с нарастване на напрежението в разлома Сан Андреас, който преминава по тихоокеанското крайбрежие на САЩ и се е образувал поради изместване на Тихоокеанската плоча спрямо Северноамериканската.

Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори