Учени използваха ускорител на частици за изучаване на древна египетска мумия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Вграденият в мумията на Хибард дървен портрет.
Ивайло Красимиров

Мумията на Хибард е тяло на малко египетско момиче, което е било на около 5 години, когато е починало. Това е станало в края на 1-ви век след Христа. Тя е живяла в село на западния бряг на Нил и вероятната причина за смъртта й е шарка или малария.

За първи път се използва ускорител на частици за поглед навътре в мумия

За първи път се използва ускорител на частици за поглед навътре в мумия

За целите на изследването мумията на детето е преместена временно от Северозападния университет в Чикаго, в Националната лаборатория Аргон. В лабораторията е използван най-яркият рентгенов апарат, с който науката разполага за да се проучи вътрешността на мумията.

Археолозите са използвали в своите проучвания рентгенови апарати и преди. С тяхна помощ са разчитани древни текстове, погребани заедно с починалите хора. Сега обаче, за първи път се използва високо-енергиен ускорител на частици, какъвто по-често се използва при физични опити, а не толкова при медицински или биологически изследвания и анализи.

Учените не са сигурни за какво се използва предметът в черепа.

Учените не са сигурни за какво се използва предметът в черепа.

Това, което се разбира след анализите е, че мумията тежи около 24 кг. и съдържа и редица други неща, освен тленните останки на момичето. С помощта на рентгена са проучени многобройните вещи погребани заедно с детето. Парчета от някаква купа със следи от катран са били поставени в черепа му след отстраняването на мозъка по време на процеса на мумифициране. Някакви струни, чието естество е неизвестно, са открити около зъбите й, а малък мистериозен предмет е бил обвит и поставен в корема й.

„Резолюцията на сканиране е такава, че можем да видим само контурите на предмета, най-вероятно това е някакъв вид камък, но не можем да бъдем сигурни“, казва Оливия Дил, участник в изследването на мумията, цитирана от Newsweek.

Тази мумия досега беше известна с „вградения“ в нея портрет, изрисуван доста реалистично на дървен панел (на снимката най-горе). Този портрет и фактът, че мумията е била практически напълно запазена е причина да бъде подложена на изследване с ускорителят на частици.

Учените използват ускорителя, за да разберат самата технология приложена от древните хора при мумифицирането, както и структурата на използваните материали при този процес.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология · Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори