Мумия на 4000 години помогна за решаване на вековна мистерия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Екип от криминалисти е успял да извлече ДНК от 4000-годишна мумия и тяхната находка е разгадала вековна мистерия на разграбената й гробница.

При това египетската мумия не е напълно запазен труп, а по-скоро обезглавена, осакатена, обвита с бинт глава, която археолозите откриват върху ковчег, когато разкопават гробница през 1915 г. И именно това беше източникът на мистерията.

Както обясниха изследователите в статия, публикувана в списание Genes, гробницата принадлежи на египетски губернатор от Средното царство на име Джехутинахт. Но по времето, когато съвременните учени намират гробницата, тя била опустошена и ограбена в древността. В статия, описваща откритието The New York Times съобщава, че обирджиите са запалили мястото, „за да прикрият следите си“.

От обитателите на гробницата остава само разчленен торс в единия ъгъл и глава, поставена върху ковчега на Джехутинахт. Повече от сто години изследователите се чудят и не са съгласни дали тези мумифицирани останки принадлежат на самия Джехутинахт или на съпругата му.

Задълбочавайки мистерията, главата е била променена по време на процеса на мумифициране, като няколко кости са били отстранени от челюстта и бузата в опит да дадат възможност на починалия да яде и пие в отвъдното, съобщава Times. Тези кости може да са предлагали улики дали тялото е мъжко или женско.

Тогава остава ДНК анализ. Но извличането на ДНК от древните египетски мумии, след векове в гореща среда, влошаваща ДНК, никога преди не е било постигано. The Times съобщава, че по-ранните опити са се провалили или са довели до замърсени резултати.

И все пак криминалистите от ФБР опитват да извлекат ДНК от странната мумия. Те имат достъп, защото главата, заедно с много артефакти от гробницата, отдавна са стигнали до Бостънския музей на изящните изкуства. (Изпращането на артефакти извън Египет днес би било незаконно според египетското законодателство.) Те извличат от главата „в девствено състояние“ още през 2009 г. 105 милиграма (0,004 унции) зъбен прах. След което излагат праха на течна смес, предназначена да копира и усили съществуващата ДНК.

Така те откриват, че тя идва от биологичен мъж. С други думи, главата най-вероятно е принадлежала на Джехутинахт, а не на съпругата му. Екип от Министерството на националната сигурност, работещ с по-малка проба от зъбен прах, по-късно потвърди резултатите. И в двата случая ДНК е повредена, което показва, че произхожда от древната мумия, а не от съвременното замърсяване.

Интересното е, че част от мистерията остава, не е ясно на кой Джехутинахт е принадлежала главата (и гробницата). Двама губернатори с това име са управлявали район, наречен Харе Ном и, както изследователите писаха, „макар да споделят едно и също име (което означава, че Тот [основното местно божество] е Силен), няма доказателства, че са били свързани.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори