Учени изследваха как малките лъжи водят до по-големи измами

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Малките лъжи водят до по-големи измами. Колкото повече лъже човек, толкова по-малко се притеснява да излъже. Ново изследване разкри не само, че ефектът е като при търкаляща се снежна топка, но и свързания с него биологичен механизъм, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Първоначално лъжецът изпитва неудобство, когато деформира истината. То обаче изчезва с увеличаването на
лъжите, тъй като амигдалата – мозъчна зона, която контролира някои от емоциите ни, вече е привикнала с неистините. Така лъжите стават все по-големи.

За пръв път показахме, че нечестното поведение увеличава мащабите си със зачествяването му,

заяви ръководителят на изследването Нийл Гарет от катедрата по експериментална психология в Лондонския университетски колеж.

Независимо дали става дума за изневяра, допингиране в спорта, подправени научни данни или данъчни измами, измамниците често уверяват, че започнали с малки незначителни прояви, които впоследствие прераснали в по-големи.

В рамките на изследването 80 души на възраст между 18 и 55 години получили снимка с висока резолюция, на която се вижда стъклен съд, пълен с монети. С помощта на компютър участниците трябвало да помогнат на партньор да прецени каква е стойността на монетите в съда. Партньорът, който всъщност е актьор, разполагал със снимка с посредствено качество на изображението. По време на първия тест участниците трябвало да преценят по възможно най-прецизния начин каква е сумата, като им било казано, че това ще е от полза и за тях, и за партньора им. Смята се, че тогава участниците казали истината. Резултатите от теста послужили като база за сравнение за другите тестове, при които преднамереното завишаване или намаляване на стойността на монетите било от полза за участника за сметка на партньора му или обратно.

Хората най-често лъжат, когато това е от полза за самите тях и партньора им вероятно защото не се чувстват неудобно – отбелязаха учените. – Когато е от полза за тях, но е вредно за партньора им, лъжат по-малко.

За да се разбере какво се случва в мозъците им, 25 на сто от участниците се подложили на ядреномагнитен резонанс по време на експериментите. Учените си дали сметка, че свързаната с емоциите амигдала е по-активна, когато хората лъжат в свой собствен интерес. Под въздействието й се създава негативно усещане, което ограничава мащабите на лъжата. С всяка нова лъжа обаче реакцията й намалява и мащабите на лъжите се увеличават. Оказва се, че съществува нещо като емоционално приспособяване. Малките лъжи сякаш се спускат по стръмен склон, за да станат по-големи. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори