Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени наблюдаваха разговор между делфини: комуникацията е подобна на човешката

13 септември 2016 г. в 12:13
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:22

Учени записаха разговор между делфини и установиха, че те имат „високо развита устна реч“, приличаща на човешката. Отдавна се знае, че делфините комуникират помежду си. За първи път обаче сега са били наблюдавани два делфина и разговорът им е бил записан.

Делфините говорят с изречения, състоящи се от до пет „думи“, под формата на сонарни импулси, цъкания и подсвирквания. Те изслушват внимателно другия, преди да му отговорят.

Това прилича на разговор между двама души

– пише ръководителят на изследването Вячеслав Рябов в сп. „Математика и физика“.

Изследването е направено в природния резерват Карадаг с две афали – Яша и Яна, които от 20 години живеят в басейн. Ето какво са си казали: канал 1 е Яна, а канал 2 – Яша.

03284

Произвежданите от делфините импулси се различават по продължителност и честота.
„В това отношение можем да предположим, че всеки импулс е фонема или дума от делфинския език“ – добави Вячеслав Рябов.

За наше съжаление, речта на делфините е в такава честота, че не може да бъде уловена от човешкия слух.
„Този език има всички характеристики на човешкия. Това показва високо ниво на интелигентност и съзнание. Езикът на делфините може да се смята за високоразвит, сроден на човешкия“ – каза Рябов.

Специалистите отдавна приемат, че поведението на делфините не е като на другите животни. Известно е например, че те имат индивидуално подсвиркване и съобщават нещо на останалите в стадото. (БТА)

Категории на статията:
Животни