Учени: Някога вселената може да е била холограма

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Tu Wien University
Ивайло Красимиров

Ново изследване предполага, че вселената може в определена точка във времето да е била холограма, особено в първите няколко стотин хиляди години след Големия взрив. Студията, публикувана във Physical Review Letters, е последното изследване върху „холограмния принцип“, който предполага, че законите на физиката могат да се прилагат върху вселената като двуизмерна равнина.

„Предлагаме да се използва тази холограмна вселена, която е много различен модел на Големия взрив, от общоприетия, който се базира на гравитацията и инфлацията“, казва водещият автор Ниайеш Афшорди, професор по физика и астрономия в Университета Ватерло и Институт Периметър. „Всеки от тези модели прави прецизни предсказания, които можем да тестваме с изчистването на данните и подобряване на теоретичната база – това в рамките на следващите 5 години.“

Теорията предполага, че обемът на космоса изглежда триизмерен, но в действителност е кодиран на двуизмерна граница или хоризонт, който зависи от наблюдаващия и който изисква едно измерение по-малко, отколкото изглежда. На кратко: виждаме го триизмерно, но е проектиран от двуизмерен източник, подобно на начина на работа на холограмния екран.

„Идеята е подобна на обикновените холограми, в които триизмерен образ се закодира в двуизмерна повърхност,“ обяснява ученият Костас Скендерис от Университета Саутхамптън, „но тук цялата вселена е закодирана.“

Изследователите стигнали до това заключение след наблюдения на нарушенията в космическия микровълнов фон – остатък от Големия взрив. Екипът използвал модел с едно и също време и две измерения на пространството. Реални данни от вселената, в това число за космическия микровълнов фон, след това били прибавени в модела. Учените установили, че те пасват перфектно, но само ако вселената е не по-широка от 10 градуса.

Paul McFadden

Paul McFadden

Бих казал, че не живееш в холограма, но би могъл да идваш от холограма, (през 2017) определено има три измерения,

коментира Афшорди пред Gizmodo.

Докато много учени приемат космическата инфлация, която се случва след Големия взрив, нашите разбирания за физиката – в това число Общата теория на относителността и теориите за квантовата механика – не сработват с това, което наблюдаваме. Фундаменталните физични закони не са в състояние да обяснят, как вселената, такава каквато я познаваме, заедно с всичко налично в нея, би могла да се побере в толкова малка опаковка и след това да се разширява експоненциално.

Тук идват Афшорди и моделът на холограмата. Това може да доведе до нови теории за Големия взрив и функционална теория за квантовата гравитация – теория, която да слее квантовата механика и теорията за гравитацията на Айнщайн. „Ключът към разбирането на квантовата гравитация е разбирането на теорията на полето в едно по-ниско измерение“, казва Афшорди. „Холограмата е нещо като Розетския камък, превежда от познатите теории за квантовите полета без гравитация към неизследваната теория за квантовата гравитация.“

Остава си въпросът обаче, как вселената е преминала от 2D към 3D?

Категории на статиите:
Физика

Коментари

 • Така мислят и говорят истинските учени:

  „Всегда считал, что не мижет бьiть только того, что не может бьiть никогда. Но посколько никто не знает, чего не мижет бьiть никогда, то принимается на веръ, что изходит от источников, которьiм я доверяю. Вьi один из таких источников. Очень хотелос бьi, чтобьi в ваших публикациях ошибки и недоразумения встречалис как можно реже.
  Истина сама себе утверждает. Никогда предварительно ей верит нельзя, но и доказьiват ее тоже нельзя!“ Научная езотерик: „МАГНИТОСФЕРА ЗЕМЛИ“. Петр Иванович Капустин.
  Из писаниях В. и Т. Тихоплав
  Истината се дава на творците за да се претвори в дела. След нейното претворяване в същност, тя престава да съществува. Съществува само като творение на което са дадени дела за изпълнение и дела които то само да избира и изпълнява – златното сечение на Питагор.
  Изпълняват ли го това учените ?
  Постигат ли го?
  Разбират ли постигнатото?
  На какво ни учат учените?
  С уважение към всички знаещи и незнаещи; мислещи и немислещи; доверчиви и недоверчиви; вярващи и невярващи.
  Та нали всички живеем в и от ИСТИНАТА с която сме творени. Защотрябва някой друг да ни задължава да вярваме в неговите постижения И РАЗБИРАНИЯ СЪС ИЛИ БЕЗ ПОСТИГНАТИ ДОКАЗАТЕЛСТВА. Истината сма се доказва.
  6.Март.2017г. ИлмороПавел

  ИлмороПавел - П.Н. 6 март 2017 12:21 Отговор
 • Остава си въпросът обаче, как вселената е преминала от 2D към 3D?Остава си въпросът обаче, как вселената е преминала от 2D към 3D?“ ами в „умните“глави на „учените“!!! хахаха

  maxobg 15 февруари 2017 19:41 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори