Учени обясниха феномена Бермудски триъгълник

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изучаването на гигантски подводни кратери, открити на дъното на Баренцово море, може да помогнат в разгадаването на тайната на Бермудския триъгълник.

Новината за откриването на гигантски подводни кратери обиколи световните издания. Например порталът Tech Times съобщава, като се позовава на норвежкия Арктически университет, че откритите обекти се намират на 45 метра дълбочина край бреговете на Норвегия и достигат ширина 800 метра. Геолозите смятат, че кратерите са се образували в резултат на голямо изхвърляне на газове.

Според тях отделянето на метан провокира мощни подводни взривове. Метановият лед в подземните находища се нагрява и се превръща в газ, който изригва на повърхността, при което обемът му се увеличава 150 пъти.

Температурата на водата се повишава значително, а в атмосферата се раждат опасни вихри. Такъв процес представлява опасност за корабите и самолетите.

Авторите на изследването смятат, че теорията им е способна да обясни феномена Бермудски триъгълник, в който за последния век са изчезнали тайнствено множество кораби и самолети. За потвърждение на тази теория е необходимо да се открият аналогични гигантски дупки на дъното на Атлантическия океан в района, ограничен от Бермудските острови, Пуерто Рико и Флорида.

Засега подобна експедиция не се планира, а учените възнамеряват да се концентрират върху изучаването на кратерите в Баренцово море.

Учените обещават да представят детайли от новото изследване на Годишната среща на Европейския съюз за науките за Земята следващия месец. Експертите ще анализират колко сериозна опасност за корабите и самолетите представляват изригващите от дъното огромни метанови мехури.

Според специалистите има голяма вероятност корабите, озовали се в района на изхвърляне на метан, да потънат.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори