Епичен провал на НАСА събира 60 обсебени маниаци за нов парашут

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© (NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin)
Димитър Димитров

Висшият съвет на парашутните експерти има задача да конструира парашут, който да приземи тежък космически кораб на Марс, пише Smithsonian.

Всичко започнало с епичен провал – 30-метров тестов парашут, който се наклонил, подскочил и се скъсал пред очите на учените, докато апаратът за свръхзвуково забавяне с ниска плътност на НАСА (Low Density Supersonic Decelerator (LDSD)) фучал към Земята с 4000 километра в час.

Но от космическата агенция не били готови да изоставят плана си да разберат как да забавят космически кораб, кацащ на Марс. Затова през 2014 те свикали нещо, което почти на шега наричат Висш съвет на парашутните експерти.

Висшият съвет се състои от 60 души, обсебени от идеята за правене на парашути. Въпреки че от агенцията признават, че е трудно да се открие човек, който може да се похвали, че е експерт по парашути, все пак са били способни да съберат учени и инженери, които да се събират на редовни срещи, на които наблюдават стари парашутни тестове и провала на LDSD, а след това търсят начини за решаване на проблемите.

Работата не винаги върви лесно. От агенцията докладват, че някои учени били „някак ужасени от произволните грешки“ на LDSD, а един инженер даже твърди, че „това е най-лошият парашут, който някога е виждал“. Видеозаписи показват, че проблемите , които са възникнали при отварянето на парашута на LDSD, присъстват от десетилетия и в други случаи.

В момента от НАСА разглеждат предложенията на Висшия съвет. Те искат следващият тест да е колкото се може по-различен от провала през 2014. Парашутите ще се тестват ( и разрушават) чрез използването на ракетни шейни, които симулират високите скорости в космоса.

Следващият тест на LDSD е на 2 юни. Парашутът има нов дизайн благодарение на 60 маниаци с интересна мечта. Ако е успешен, то НАСА ще бъде една стъпка по-близо до намирането на начин да забави и приземи тежък космически кораб на Марс.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори