Учени откриха пълни с течност каньони на Титан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Каньоните на Титан Cassini/NASA
Ивайло Красимиров

Международен екип изследователи откри топологичен брат на Земята в нашата Слънчева система. Използвайки данни на НАСА от апарата Касини, учените открили, че най-голямата луна на Сатурн Титан притежава пейзаж съставен от каньони и речни корита, много подобен на нашия, но с някои ключови разлики.

Странно място…

„Земята е топла и скалиста, с реки, в които тече вода, докато Титан е студен и заледен, а в реките има метан“,

казва Алекс Хейс, един от астрономите на Университет Корнел, който стои зад проучването.

Въпреки това е забележително, че откриваме такива прилики на двата свята.

Дори по-изненадващи са каньоните, открити в северната част на Титан, тъй като учените са озадачени как са се образували.

„Те са тесни и дълбоки, което предполага бърза ерозия при покачване и спадане нивото на морето. Това повдига много въпроси, като например, къде се е дянал ерозиралият материал“, казва Хейс. В момента се предполага, че за това е отговорна комбинация от сили, но преди да се каже със сигурност са необходими още изследвания.

Живот на Титан?

Откритието на тези реки от метан може да превърне Титан в един от най-солидните кандитати за наличие на извънземен живот. Наличието на вода на Земята е ключов фактор за живота на планетата, но някои организми може да са приспособени към живот на базата на метан.

Според изследователите от Корнел, тези приспособени към метана, безкислородни създания може да имат метаболизъм и да се репродуцират по начин, подобен на този, характерен за живите същества на Земята. Те биха имали способността да функционират в течен метан при температури далеч под нулата, като тези на ледената сатурнова луна.

Мисията на Касини вероятно ще продължи нови 10 месеца, така че учените ще продължат търсенето на улики за формирането на тези каньони и реки и още по-важно, дали е възможно някакви живи организми да се спотайват в техните дълбини.

Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори