Учени поставиха под въпрос свободата на волята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

Свободата на волята на човека вероятно се явява само илюзия. До този извод са стигнали Адам Беър и Пол Блум от Принстънския университет, публикували изводите от своето изследване в сп. Psychological Science.

„Изучихме вероятността, че един или друг избор се появява в подсъзнанието още преди той всъщност да бъде направен“ пишат учените в анотацията към своята работа.

В своя блог на сайта Scientific American Адам Беър описва подробно хода на изследването.

„Вероятно в момента, когато протича някакъв избор, нашият разум пренаписва историята и ни заблуждава, карайки ни да си мислим, че този избор е направен от нас от самото начало, макар че всъщност той е направен вече след като ние сме оценили неговите последствия на подсъзнателно ниво“, обяснява ученият.

В рамките на своето изследване Беър и Блум поставяли хора пред монитор, на който се появявали бели кръгове. Доброволецът трябвало да направи избор на един от тях. „Правилният“ избор бил кръгът, който ставал червен. В някои случаи той толкова бързо променял своя цвят, че човек по никакъв начин ме може да приеме това за осъзнато решение.

След това доброволците трябвало да отговорят какво именно са успели да направят: да изберат червения кръг, един от белите или просто не са успели да направят избор.

Според статистиката доброволците трябвало да изберат правилния (червен) кръг около веднъж от пет опита. Но съдейки по техните отговори, правилните решения от тяхна страна превишавали тази 20-процентова вероятност, като в над 30% от случаите те сякаш отгатвали необходимия кръг дори когато той се появявал много бързо.

Изхождайки от това, Беър и Блум правят следния извод: изглежда, в някои случаи доброволците осъзнавали събитията в неправилна последователност. Те си мислели, че изборът им е предшествал изменението на цвета, но всъщност той бил направен чак след като кръгът променял своя цвят.

Учените отбелязват, че ако кръгът ставал червен не прекалено бързо, то доброволците правили правилния избор не по-често, отколкото във въпросните 20 процента. Това съответства на статистическата вероятност за техния избор. В този случай подсъзнанието вече не е могло да направи със съзнанието този трик и да „надуши“ промяната на цвета, преди изборът в действителност да бъде направен, отбелязва Беър.

„Всичко това говори, че ние систематично се заблуждаваме относно това, как правим един или друг избор, дори когато на ниво интуиция не се съмняваме в своя избор“, обобщава Беър.

От гледна точка на учените такава краткотрайна илюзия, развиваща нашата увереност в свободата на волята, изобщо не е задължително да оказва негативно въздействие на нашата психика и поведение.

Но при някои хора – тези, при които задръжката, свързана с възприятието на избора, продължава повече то четвърт секунда, илюзията може да отиде „прекалено далече“, пише Беър. Става дума за хора със заболявания от рода на шизофрения и биполярно разстройство.

„Хората с такива заболявания могат да започнат да вярват, че са в състояние да управляват времето или че притежават свръхестествени способности да предсказват поведението на другите хора. В екстремни случаи те дори могат да възприемат себе си за богове“, заключава ученият.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори