Учени пресъздадоха първата материя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© CERN
Ивайло Красимиров

Това стана в Големия адронен колайдер: разбивайки заедно оловни частици със скорост на светлината (99,9999991%), учените пресъздадоха първата материя, която се е появила след Големия взрив.

От останките излезе първичен вид материя, известна като кварк-глюонна плазма или QGP. Тя продължи съществуването си само частица от секундата, но за първи път учените успяха да проучат характеристиките, подобни на течността на плазмата – като установиха, че тя има по-малко съпротивление на потока от което и да е друго известно вещество. Учените искат и да определят как тя еволюира в първите моменти в ранната Вселена.

„Това [изследване] ни показва еволюцията на QGP и в крайна сметка [би могло] да се предположи как ранната Вселена еволюира в първата микросекунда след Големия взрив“, казва съавторът Ю Джу, доцент в института Niels Bohr в Копенхаген, Дания.

Смяташе се, че след Големия взрив Вселената е била енергийна супа, преди да се разшири бързо по време на период, известен като инфлация, който е позволил на Вселената да се охлади достатъчно, за да се образува материята.

Първите образувания, за които се смята, че се появяват, са кварки, основна частица и глюони, които носят силната сила, която слепва кварките. С по-нататъшното охлаждане на Вселената тези частици образуват субатомни частици, наречени адрони, някои от които познаваме като протони и неутрони.

Адронният колайдер (LHC) край Женева, Швейцария, разбива тежки атомни ядра. Така учените могат да създадат малка огнена топка, която ефективно топи частиците в техните първични форми за части от секундата.

Учените смятат, че за първи път са създали QGP през 2000 г., но последната партида, за която съобщават на 11 май 2021 г. в списанието Physics Letters B, е първият път, когато те могат да изследват подробно характеристиките на нейната течна природа.

Тъй като плазмата е съществувала само 10 на минус 23-та секунди, учените са използвали нови компютърни симулации, заедно с данните, които са събрали от инструмент, наречен ALICE – съкращение от A Large Ion Collider Experiment или Експеримент с голям йонен колайдер – в ускорителя, за да разберат свойствата на материята и как може да се е променила между момента, в който се е образувала и когато се е кондензирала в адрони.

Те откриха, че QGP е перфектна течност – което означава, че почти няма вискозитет или устойчивост на протичане – и също така променя формата си с течение на времето по начин, различен от другите форми на материята.

Тази информация помага на учените да разберат каква е била Вселената в първите й мигове след Големия взрив. Учените се надяват да разкрият повече подробности, тъй като ускорителят е надграден.

В същото време и нов ускорител за милиарди долари в Съединените щати се появява онлайн. Повече изследвания могат да помогнат на учените да разберат как кварките и глюоните са подредени в протони и неутрони и „потенциално се свързват с по-ранния етап [наречен] квантова инфлация в модела на Големия взрив“, каза Джу.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори