Разкриха тайната на гласа на Фреди Меркюри

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Специалисти по акустика от Австря, Чехия и Швеция са анализирали архивни записи на солиста на групата Queen Фреди Меркюри, а също така и на имитиращ го рок певец и са изяснили в какво именно се състои уникалността на гласа на Фреди. Изследването на учените е представено в изданието Logopedics Phoniatrics Vocology, съобщава Lenta.ru.

Учените не потвърдили слуховете за четириоктавния диапазон на гласа на певеца. „Гласът на Фреди Меркюри е в пределите на нормите – нито повече, нито по-малко“ казва водещият автор на изследването Кристиан Хербст (Christian Herbst).

Въпреки популярния образ на певеца, Фреди Меркюри по-скоро е бил баритон, който е пеел като тенор, като майсторски е управлявал своя глас. Известно е, че той е отказал предложение да пее като баритон в дует с оперната звезда Монсерат Кабайе – Меркюри се е опасявал, че феновете му няма да познаят гласа му във „вид“ на баритон.

Освен това учените са изследвали изкривяванията на гласа, които Фреди е осъществявал при своето специфично пеене. Карайки съвременен певец да имитира този стил на Фреди, учените записали на видео случващото се неговия ларинкс със скорост 4000 кадъра в секунда.

Установено било, че солистът на Queen е пеел в почти същия стил, както и майстора на туванското гърлено пеене – при него са вибрирали не само гласните, но и вентрикуларните гънки. И накрая Фреди Меркюри се е отличавал с необичайно неравно и бързо вибрато.

Queen е британска рок група, получила най-голяма известност в средата на 70-те години, и една от най-успешните банди в историята на рок музиката. Нейни участници са били Джон Дийкън, Брайън Мей, Роджър Тейлър и Фреди Меркюри – вокалист и фронтмен на групата до своята смърт през 1991 година.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори