Откриха останки от „чудовище“ на дъното на Лох Нес

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В езерото Лох Нес учени откриха останки на чудовище, но това далеч не бил доживял до XXI век динозавър: автономният подводен апарат се натъкнал на отломки от „чудовището“, създадено пред 60-те години за снимането на филма „Частният живот на Шерлок Холмс“, съобщава Sky News.

Откритието е направено в хода на проект по изследване на шотландското езеро с робот. По време на снимането на филма моделът потънал в езерото поради това, че режисьорът Били Уайлдър поискал да му се отрежат двете гърбици, поставени за равновесие.

Моделът е заснет на дъното на езерото от подводен автоматичен апарат, който сега провежда най-голямото изследване на Лох Нес. По-рано роботът опроверга твърденията за така наречения каньон на Неси – гигантска пукнатина, в която можело да се крие чудовището.

Сонарът позволява на робота да изследва дълбочини до 1500 метра, при условие че дълбочината на езерото не превишава 250 метра. Обикновено такива апарати се прилагат за издирване на паднали самолети и потънали кораби.

По-рано изучаването на Лох Нес беше забавяно от трудности със спускането на апарат, както и от мътността на водата поради високото съдържание на торф.

Така нареченият Loch Ness Project от 1973 година се опитва да докаже или опровергае съществуването на чудовището от Лох Нес. След последната новина изследователите смятат, че е поставена точка в загадката на Неси.

Окончателното опровергаване на съществуването на загадъчното чудовище нанася сериозен удар по икономиката на Шотландия – всяка година туристите, желаещи лично да видят появата на Неси над водите на езерото, носят на хазната около 60 милиона лири.

Кадър от филма "Частният живот на Шерлок Холмс"

Кадър от филма „Частният живот на Шерлок Холмс“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори