Учени съживиха микроби на 100 милиона години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени успешно съживиха микроби, които са лежали в покой на дъното на морето още от епохата на динозаврите.

Изследванията хвърлят светлина върху забележителната сила за оцеляване на някои от най-примитивните видове на Земята, които могат да съществуват в продължение на десетки милиони години почти без никакъв кислород или храна, преди да се върнат към живота в лабораторията.

Екип, ръководен от Японската Агенция за наука и технологии за морските територии, анализира древни проби от утайки, депозирани преди повече от 100 милиона години на дъното на Южния Тихи океан.

Регионът е известен с това, че има по-малко хранителни вещества в утайката си от нормалното, което го прави далеч от идеалния обект за поддържане на живота в продължение на хилядолетия.

Екипът инкубира пробите, за да помогне на извличането на микробите от тяхната епохална дрямка.

Удивително е, че те успяват да съживят почти всички микроорганизми в пробите.

„Когато ги открих, първо бях скептично настроен дали изводите са от някаква грешка или от неуспех в експеримента“, казва водещият автор Юки Мороно.

„Вече знаем, че няма възрастова граница за биосферата на океанското дъно“, казва той за АФП.

Професорът и съавтор на изследването от университета по Океанография в САЩ, Стивън Д’Хонд заявява, че микробите идват от най-старата утайка, сондирана от морското дъно.

„В най-старата утайка, която сме пробили, с най-малко количество храна, все още има живи организми и те могат да се събуждат, да растат и да се размножават“, казва той.

Мороно обяснява, че следите от кислород в утайката позволяват на микробите да останат живи в продължение на милиони години, като същевременно не изразходват почти никаква енергия.

Енергийните нива за микробите на морското дъно „са милиони пъти по-ниски от тези на повърхностните микроби“, казва той.

Такива нива биха били твърде ниски, за да поддържат живи повърхностните микроби, като Мороно обяснява, че е загадка как организмите на морското дъно са успели да оцелеят.

Предишни проучвания показват как бактериите могат да живеят на някои от най-малко гостоприемните места на Земята, включително в подводни райони, лишени от кислород.

Мороно казва, че новото изследване, публикувано в списанието Nature Communications, е доказало забележителната сила на някои от най-простите живи структури на Земята да оцеляват.

„За разлика от нас, микробите отглеждат популацията си чрез делене, така че всъщност те нямат концепцията за живота“, добави той.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори