Учени се добраха до хоризонта на събитията на нашата черна дупка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

свръхмасивна черна дупка
© ESO/M. Kornmesser
Антония Михайлова

Включването на радиотелескопа на Южния полюс в мрежата на най-мощните радиотелескопи позволило на астрофизиците плътно да се приближат до хоризонта на събитията на черната дупка, обитаваща центъра на Млечния път.

Обединяването на няколко големи радиотелескопа в света в гигантска виртуална чиния е дало възможност на учените да изучат детайлно обкръжението на свръхмасивната черна дупка Стрелец А*, като се доближили плътно до хоризонта на събитията ѝ, съобщава немският Институт за радиоастрономия в Бон.

“Главната цел на нашия проект EHT е проверката на общата теория на относителността на Айнщайн, а също разкриването на тайната как „се хранят“ черните дупки, как изплюват останките от храна във вид на потоци материя, ускорена почти до светлинна скорост. Освен това искаме да докажем, че хоризонтът на събитията наистина съществува“, казва Даниъл Мароун (Daniel Marrone) от Аризонския университет в Тусон (САЩ).

Мароун и редица други физици участват в международния проект Event Horizon Telescope (EHT), в рамките на който учените се опитват да обединят мощностите на редица наземни обсерватории в гигантска виртуална чиния. Както се надяват астрономите, чувствителността и резолюцията на този интерферометър ще бъдат достатъчни, за да се разгледа хоризонтът на събитията на черната дупка.

свръхмасивна черна дупка

© ESA/ATG medialab

Както отбелязват изследователите, за да постигнат необходимата резолюция, се наложило да се отправят в Антарктида и да монтират редица уреди в Южната полярна обсерватория, които им позволили да обединят мощността на радиотелескопа SPT на Южния полюс с телескопите APEX и ALMA в Чили.

Тази експедиция им позволила значително да повишат резолюцията на интерферометъра и да надминат чувствителността на „Хъбъл“ хиляда пъти. Учените проверили работата на обединените радиотелескопи върху свръхмасивната черна дупка Стрелец A* (Sgr A*) в центъра на нашата галактика, както и на нейната „посестрима“ Cen A* в една от галактиките в съзвездие Центавър.

Наблюденията завършили с пълен успех – учените успели плътно да се приближат до хоризонта на събитията на нашата черна дупка и да постигнат рекордна резолюция, превишаваща 10 пъти точността на предишните наблюдения, по време на изучаването на ядрото на Cen A*.

Резултатите от тези изследвания ще бъдат публикувани в близко време в едно от водещите научни издания, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори