Учени твърдят, че сеизмичната активност на Марс може да поддържа живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако геологичната структура на Марс е подобна (дори с известни резерви) на земната, има голяма доза вероятност т.нар. „марсотресения“ или земетресенията на Марс да генерират атмосфера, която подкрепя живи организми. Това твърдят тримата учени Шон Макмахон, геомикробиолог от Университета Йейл, Джон Парнел от Университета Абърдийн и Найджъл Блейми от Канадския Университет в публикуваното този месец издания на журнала Астробиология.

Настоящи изследвания показват, че на повърхността на Марс има тектонични движения. Предполагайки, че тези марсотресения са подобни на земните, то е възможно трусовете да произвеждат водород, един от източниците на енергията за наличието на живот. Предишни изследвания доказват, че раздробяването и смилането на скалите при земетресения води до взаимодействие на силиция от тези скали с вода – реакция, която произвежда водород.

На базата на тези предположения Макмахон и екипът му се опитали да изчислят точно колко водород може да се е произвел от раздробяването на скалите.

Откритието е изненадващо и вълнуващо, защото не знаехме дали ще открием изобщо нещо,

казва Макмахон, посочвайки резултата от тестовете на специални видове скали, създадени от земетресения в Шотландия, Канада, Южна Африка и острови край бреговете на Англия и Шотландия. Пробите показали наличие на 100 пъти повече водород, отколкото в околните скали, които не са създадени от натрошаване при земетръс.

На Земята водородът може да съдържа микроби, наречени хидрогенотрофи – вид бактерия, който живее дълбоко под земята. Марсотресенията може да са реагирали с водата и да са произвели достатъчно водород, който да поддържа микробен живот под повърхността на Червената планета. Въпреки че марсотресенията могат да произвеждат по-малко от 10 хиляди килограма (10 метрични тона) водород средно на година, това пак е достатъчно да се предполага, че може да има някакъв живот. Дори е по-възможно сега след като се установи, че на повърхността на Марс е имало вода и все още може да има под повърхността.

„Този водород може да поддържа само малки количества биомаса“, твърди Макмахон.

Но това пасва в общата картина на биосферата, която Марс би бил в състояние да има. Ако погледнете бактериите и микроорганизмите на Земята, ще видите, че някои от тях могат да останат в латентно състояние екстремно дълго време, след което да се събудят и да се репродуцират, а след това да заспят отново за 10 хиляди години…

Макмахон смята, че е възможно дори скали, които нямат вода, да произвеждат водород. Това е нещо, което трябва да се доизследва, казва водещият учен в екипа. НАСА има насрочена за 2018 мисия, която ще измерва сеизмичната активност на Марс.
В крайна сметка Марс може да не е мъртъв свят, поне под повърхността.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е достъпно безплатно в Google Play Store и Apple App Store.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори