Учени успяха да обезсолят морска вода с графен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени демонстрираха графеново сито, което извлича солта от водата, като заявиха, че технологията може да стане масова и да даде надежда на много хора по света, живеещи при липса на чиста вода.

Графенът, често наричан и „материал чудо“, беше открит от учените през 2004 г. Дебелината му е само един атом, изключително лек е и в същото време около 200 пъти по-здрав от стоманата. Много пластичен е, добър проводник на топлина и електроенергия, което го прави приложим в стотици продукти.

Сега учени от Университета в Манчестър показаха, как графенови оксидни мембрани могат да се използват във високоефективни филтърни системи. Изследването им е публикувано в списание Nature Nanotechnology и показва как тези мембрани могат да филтрират наночастици, органични молекули и йони на соли.

Когато графеновите оксидни мембрани се потопят във вода те набъбват, като блокират молекулите на солта. На тази база е създадено графеново сито, което може да отстрани 97% от солта в морската вода и да я направи сладка.

Откритието има изключително значение за повече от 663 милиона души по света, които нямат достъп до сладка вода в близост до домовете си.

Учените от Манчестър твърдят, че тази технология на филтриране на морската вода може да стане индустриална сравнително лесно. Създадената от тях мембрана може да бъде направена съобразно големината на йоните на солта в морската вода на всяко конкретно място.

Ако технологията е успешна ще спести милиони инвестирани сега в големи заводи с технология за обезсоляване на водата.

Близката цел на откривателите е да направят графеновите мембрани устойчиви за дълготрайна употреба и относително евтини за да имат голямо приложение.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори