Учени успяха да отгледат недоносени агнета в изкуствена утроба

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Nature Communications
Ивайло Красимиров

Това е нещо, което не би било неуместно в научно-фантастичен филм – агне в пластмасова торбичка с епруветки и течности, които му помагат да расте.

Но изследователите показаха, че е възможно да се отглеждат и предпазват агнетата в късните етапи на бременността в изкуствена утроба. Това е технология, която може да се превърне в животоспасяваща за много преждевременно родени бебета само след няколко години.

Бебетата, родени на или преди 25 седмици, имат доста ниски резултати на преживяемост, а в САЩ това е водеща причина за детската смъртност и заболеваемост.

„Само като ги погледнем, веднага е ясно, че те още не трябва да са тук, те не са готови“, казва Емили Партридж, лекар за критично недоносени деца в Детската болница във Филаделфия (CHOP) и един от изследователите.

С изкуствена утроба бебетата могат да продължат да се развиват – дори и само няколко седмици допълнително „нарастващо време“ може да бъде разликата между тежки здравословни проблеми и относително здраво бебе.

„Тези деца имат спешна необходимост от мост между майчината утроба и външния свят“, казва Алън Флаке, старши изследовател на изследването и хирург в CHOP.

„Ако можем да развием извънматочна система за подпомагане растежа и зрелостта на органи само за няколко седмици, можем драстично да подобрим резултатите за изключително недоносените бебета“.

Изследователите са взели осем агнета между 105 и 120 дни гестация (физиологичен еквивалент на 23 до 24 седмици при хората) и са ги поставили в изкуствената утроба.

Самата утроба представлява запечатана и стерилна торбичка, която се пълни с електролитен разтвор, действащ като амниотична течност в матката. Сърцето на агнето подава кръвта през пъпната връв в машина за обмен на газ извън торбата.

Тази диаграма ви дава представа как работи.

ncomms15112-f1

И поне в случая с агнетата при това изследване, изкуствената утроба работи – само след четири седмици мозъкът и дробовете на агнетата са достатъчно съзрели. Те дори имат вълна и могат да отворят очи и да преглъщат.

„Успешно сме успели да заменим условията в утробата в нашия модел с агнета“, казва Флаке пред Роб Стейн в NPR.

– Те са имали нормален растеж, нормално развитие на белите дробове, имат нормално съзряване, имат нормално развитие по всякакъв начин, което е видимо и измеримо.

Въпреки, че това проучване изглежда невероятно обещаващо, все още не можем да се развълнуваме. Постигането на резултати при бебета все още е голям скок.

Както обяснява Олга Хазан за The Atlantic:

„Изкуствени утроби са били изобретявани и изпробвани – и са се проваляли – преди.“

Например когато вестник „Ню Йорк Таймс“ през 1996 г. обяви гръмко, че „изкуствената утроба съществува“ – статията тогава описва лаборатория в Токио, в която се експериментира с бебета – кози. Тогава всичко приключи с технически проблеми и провал при кръвообращението.

Агнетата на 105-120 ден от бременността може да не функционират по същия начин, както човешките бебета – а и те са значително по-големи от фетусите на този етап от развитието.

Независимо от това, ако всичко върви добре, изследователите се надяват да тестват устройството на недоносени бебета в рамките на три до пет години.

Други изследователи в тази област са развълнувани от резултатите.

„Това е истински утрешният свят“, казва пред The Guardian професорът по неонатология в университета в Лондон Нийл Марлоу, който не участва в проучването.

„Изглежда, че са успели с агнета, което е доста значимо постижение.“

Повече за изследването можете да видите във видеото:

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори