Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магнитна червеева дупка телепортира магнитно поле

21 август 2015 г. в 18:51
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:24

Физици от Испания, с помощта на създадена от тях магнитостатична червеева дупка, успяха да видят предсказания през 1931 г. от английския физик теоретик Пол Дирак магнитен монопол.

Резултатите от изследването на учените са публикувани в сп. Scientific Reports, пише New Scientist.

Червеевата дупка (наричана също къртичина) възниква в съвременните космологични модели като тунел в пространство с голяма размерност, като съединява две далечни области в пространството. Експериментално такива обекти във Вселената все още не са откривани.

В своята работа физиците успели да създадат аналог на космологичната червеева дупка за електромагнитните вълни. Създадената от учените магнитостатична „червеева дупка“ позволила да се предаде магнитно поле на разстояние, за да не могат да го открият външни наблюдатели. Приблизително по същия начин би трябвало да пътешестват обекти през хипотетично съществуващи червееви дупки във Вселената.

Разпространението на магнитното поле се осъществявало чрез специално конструиран канал. В двата му края се намирали полюсите на магнитния дипол. Но поради това, че страничен наблюдател не може да забележи магнитните линии между полюсите на дипола, последните изглеждали на края на канала като магнитни монополи на Дирак.

Червеевата дупка (а) и нейното устройство (b). © Jordi Prat-Camps and Universitat Autònoma de Barcelona

Червеевата дупка (а) и нейното устройство (b).
© Jordi Prat-Camps and Universitat Autònoma de Barcelona

Магнитостатичната червеева дупка е образувана от сверична повърхност, изработена от феромагнитен материал (съдържащ злато), под който са разположени свръхпроводник (съдържащ сребро) и спираловидна намотка от феромагнитен лист. Именно тази конструкция, която още през 2007 година теоретично са описали учените, не позволила на наблюдателите да забележат магнитните линии между полюсите, намиращи се извън пределите на външните метаповърхности.

© Jordi Prat-Camps and Universitat Autònoma de Barcelona

© Jordi Prat-Camps and Universitat Autònoma de Barcelona

Физиците смятат, че техните експерименти могат да намерят приложение в медицината, по-конкретно в магнитнорезонансната томография. Например изпитаната от учените магнитостатична червеева дупка позволява на няколко разположени близо един до друг томографа да не си пречат взаимно.

Монополът на Дирак е хипотетична елементарна частица, носеща магнитен заряд и явяваща се източник на магнитно поле. Днес всички известни на науката частици са диполи два полюса. Изследваните явления, подобни на съществуването на монопол, са проява не на истински, а на квазичастици.

Категории на статията:
Физика