Учените изведоха формула на щастието

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Учените представиха математическа формула на щастието. Тя отчита както личните постижения на човека, така и влиянието на успехите и неуспехите на другите върху собственото светоусещане. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nature Communications.

Математиците и психолозите от лондонския Университетски колеж са поканили 37 непознати помежду си доброволци. Те трябвало да изпълнят серия от задачи за оценка на нивото на щастие и влияещите върху него фактори. В резултат връзките и закономерностите били представени във вид на сложна формула.

Първоначално питали доброволците как биха разделили налична сума с непознат им човек. След това разигравали тази сума в хазартна игра, имайки възможност да разберат дали новият им партньор е спечелил в същата игра. Като цяло неравният резултат снижавал нивото на щастие – хората не се чувствали добре, ако са спечелили повече (чувство на вина) или по-малко (завист) пари, отколкото току-що срещнатия непознат.

Освен това станало ясно, че динамиката на щастието на респондентите се определя не само от случайни фактори като симпатия или антипатия към непознатия и изхода на играта, а стабилни психологически черти на личността – склонност към завист и чувство за вина.

Изследваните индивиди ясно се разделили на група на „щедрите“ (такива, които повече се огорчавали от своята печалба и дали на непознатия 30% от парите си в първата задача) и „скръндзи“ (повече се ядосвали от загубите и отделили само 10% от парите си).

Според учените щедростта към непознатите е непосредствено свързана с това, как върху щастието на човека влияят ситуациите на неравенство, с които те се сблъскват в живота. Освен това „формулата на щастието“ също може да се приложи за точно измерване на емпатията (важен показател за диагностика и лечение на психопатия).

И така, формулата на щастието:

формула на щастието

t — номера на играта, w0 – константа, останалите w описва влиянието на различни събития.

0 < γ < 1 е фактор на забравяне, поради който предишните игри повече влияят на самочувствието на човека в сравнение с по-отдалечените във времето.

CRj – малко възнаграждение, което доброволците получават, ако се откажат от играта.

EVj – средният размер на печалбата в играта.

RPE –наградата минус очакванията от играта.

W4 е свързан с чувството на вина (когато печалбата на респондента Rj превишава печалбата на непознатия му втори участник – Oj).

w5 е свързан със завистта (когато, напротив, Oj превишава Rj).

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори