Учените обърнаха назад стареенето на мускулите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Физиолози от Колумбийския университет са изяснили, че по време на физически тренировки човешките кости произвеждат хормона остеокалцин, който увеличава производителността на мускулите.

Изработването на остеокалцин в организма спада с възрастта, като се започне от 30-ата години при жените и от 50-ата година при мъжете. Статията е публикувана в изданието Cell Metabolism.

При физически упражнения при човека и животните нивото на остеокалцин в кръвта се увеличава, но голяма роля играе възрастта. При тримесечни мишки количеството на хормона е четири пъти по-високо, отколкото при 12-месечните гризачи, когато животните били подлагани на мускулни натоварвания в продължение на 40 минути на пътечката за тичане. Младите мишки успели да пробягат около 1200 метра, докато по-старите се изтощили едва на половината на това разстояние.

За да проверят дали остеокалцинът се явява ключовата съставка за издръжливостта на мускулите, изследователите са провели експерименти на генномодифицирани мишки, чийто организъм не изработвал необходимото количество хормон.

Такива животни успявали да пробягат само 20-30 процента от разстоянието, което преодолявали младите гризачи. Инжекции с остеокалцин на мишки на 12-15 месеца върнали производителността на мускулите на нивото на тримесечните животни.

Изследователите са установили също така, че при хората остеокалцинът в кръвта също се снижава с възрастта, като в организма на жените измененията на количеството хормон започват да протичат по-рано, отколкото при мъжете.

За да определят клетъчните механизми, лежащи в основата на функциите на остеокалцин, учените са измерили нивото на кликоген, глюкоза и ацилкарнитин – последните служат като индикатор на нарушенията на метаболизма на органичните и мастните киселини – при мишките с достатъчно количество на хормона и с неговия дефицит.

Оказало се, че главната функция на остеокалцина е да помага на мускулните тъкани при физически упражнения да усвояват глюкозата и мастните киселини.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори