Учените се опасяват от пандемия на нов щам свински грип

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay
Антония Михайлова

Учените се опасяват от пандемия, предизвикана от нов щам свински грип – EAH1N1, открит основно в азиатски страни. Този вирус е способен да се разпространява сред хората по въздушно-капков път, съобщава US News.

Изследването е проведено от китайски и японски учени. Те са прегледали повече от 30 000 свине в Китай и най-разпространен от изолираните щамове се оказал EAH1N1.

Този вирус циркулира сред животните от 1979 г. и според специалистите вече е изминало достатъчно време, за да е успял да мутира и придобие способност да провокира епидемия сред хората.

Китай се явява най-големият производител на свинско месо, затова тук вирусът може да се разпространи много бързо. Независимо че вече съществуват ваксини за профилактика на свинския грип, в тази страна те не се прилагат широко.

Засега изследвания са провеждани само върху животни. Но авторите на статията, публикувана в сп. PNAS, подчертават: „За да се предотврати предаването на този щам на човека, е необходимо да се действа незабавно.“

Поредната епидемия от свински грип H1N1 през 2009 година бързо придоби мащабите на пандемия. За една година тогава загинаха повече от 12 000 по целия свят.

В момента сезонните ваксини срещу грип са неефективни срещу EAH1N1 и ако този щам се разпространи, повечето хора няма да бъдат защитени. Природни антитела към него имат около 13% от зрялото население.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори