Как се пие правилно: съветите на СЗО

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Коледа и Нова година отминаха, но януари традиционно е месецът с най-много имени дни. С други думи празниците продължават, а с тях – и дозите алкохол, с които трябва да се справи нашият черен дроб.

Експертите на Световната здравна организация (СЗО) смятат за сравнително безопасна за денонощна алкохолна доза 25 милилитра етанол за здравите мъже и 12 мл за здравите жени. В същото време се отбелязва нежелателност от ежедневна употреба на спиртни напитки, а също употребата им на празен стомах.

Безопасните дози алкохол за денонощие за мъже над 21 години са 80 мл водка, 300 мл вино, 750 мл бира. За жените са установени по-строги рамки – 40 мл водка, 150 мл вино и 350-370 мл бира. Важно е да се помни, че поне четири дни в седмицата трябва да сме трезви.

При превишаване на препоръчваните от СЗО норми нараства рискът от внезапна смърт, нарушения на сърдечния ритъм, панкреатит и т.н. Индивидуалните безопасни дози алкохол може да се различават два-три пъти. Затова е много важно да се отчитат особеностите на човека , възрастта, наличието на хронични заболявания и проблемите със здравето.

Алкохолът трябва да се избягва от хората с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб. Абсолютно противопоказан е той при бременност.

Що се отнася до здравите хора, то тук е добре да се следват препоръките на кардиолозите. Необходимо е да се помни, че съществува понятие капацитет на съдовото русло. Всеки човек има определено количество кръв в организма и свободно място в съдовете няма. Но при прием на голямо количество алкохол след усвояване съдовете се „разтягат“, сърцето се претоварва и работи с повишено натоварване.

Ако не се превишават препоръчваните от СЗО дози, то алкохолът ще действа само като съдоразширяващо средство, а при приемане на повече алкохол дозите ще действат в две фази. По време на първата, която, грубо казано, продължава около 40 минути, настъпва разширение на съдовете. По време на втората – продължителен спазъм (няколко часа). А на следващия ден – задържане на течности.

Ако човек се е напил и извършва физическо натоварване, то той кара сърцето да се пренапряга неадекватно, тъй като то вече е претоварено от приетия алкохол. Тук е уместно сравнението с товарен автомобил – колкото повече се претоварва, толкова по-висок е рискът да спука гума, а двигателят ще работи с повишено натоварване.

Затова при превишаване на препоръчваните денонощни норми алкохол е добре да направим лека разходка, без сериозно претоварване, или да си останем вкъщи.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори