Учените ще предсказват бъдещето по човешкия мозък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Сканиране може да покаже дали човек ще стане престъпник рецидивист.

В близко бъдеще учените ще могат да предсказват съдбата на човек, изучавайки неговия мозък. До този извод са стигнали американски специалисти, които изучили около 70 научни работи по неврология.

Различните методи за изследване – сканиране, магнитно-резонансна томография, електроенцефалография, неинвазивни тестове – се използват за измерване на мозъчната активност от няколко десетилетия.

Но се отбелязва, че в световната медицинска практика резултатите от изследванията се използват само за поставяне на конкретни диагнози, а не за назначаване на продължителен курс на лечение или оценка на здравословното състояние на човека като цяло.

Новото изследване подчертава, че съвременните технологии в тази област са станали толкова съвършени, че подходът към лечението ще бъде по-ефективен, ако сканирането се използва редовно.

Например според водещия автор на научната статия Джон Габриели сканирането в хода на лечението на психически разстройства от рода на депресии и безпокойства ще бъде полезно в 50% от случаите.

Габриеле отбелязва, че в много случаи лекарите не знаят как е по-добре да се лекува депресията – с помощта на поведенчески модификации или лекарствени препарати. Сканирането на мозъка по думите му ще помогне да се избере най-успешното лечение.

Освен това сканирането може например да демонстрира зависимостта на човека от наркотици – мозъкът на такива хора не изглежда като този на здравите – -той е по-малко активен и демонстрира по-лош кръвоток.

Сканирането, според Габриели, може също да избере по-успешна тактика при борба с тютюнопушенето, да покаже кои предмети ще се удават най-добре на човека и дори да установи дали той ще стане престъпник рецидивист.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори