Удар на гигантски астероид е формирал днешния вид на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Все още няма ясна теория за това, как се е формирала планетата Марс. Ново изследване, публикувано в сп. Geophysical Research Letters, хвърля нова светлина върху мистериите на Червената планета.
Марс има две полукълба, които са с напълно различна геология – северното полукълбо е гладко, южното – осеяно  с дълбоки кратери. Американските учени Стивън Мойжис и Рамон Брасар предлагат възможно решение на загадката – гигантски сблъсък с астероид.

След като планетите в нашата Слънчева система са се формирали, огромни късове „остатъчен“ материал са се носили из космоса. Тези астероиди са се сблъсквали с планетите, като са променяли състава на повърхността им.

Според  този модел на „гигантските сблъсъци“, скалистите планети от вътрешността на Слънчевата система първоначално са били по-малки, сблъсъкът с астероиди е увеличил масата им, те са „поглъщали“  елементи от космическите парчета попаднали на повърхността им и са се променяли.

Учените са изследвали подробно метеорити от Марс и считат, че е възможно съставът на металите в  кората на Марс да е формиран от един гигантски сблъсък с астероид. С компютърна симулация те са се опитали да определят размера на такъв астероид, способен да достави тези елементи на Марс. Според модела, астероидът е имал размер от около 1200 км и се е сблъскал с Марс преди 4.43 милиарда години. След това е имало и многобройни сблъсъци на Марс с по-малки метеорити.

Гигантският астероид е ударил северното полукълбо на Червената планета и това може да обясни факта, че неговата кора е по-млада от тази в други райони от Марс. Ударът е предизвикал отделянето на огромни количества от повърхността на планетата, които най-вероятно са формирали двете луни на Марс Фобос и Деймос. Тази теория обяснява и състава на двете луни. Част от тях има елементи с произход от Марс, а друга – с елементи, които не се намират на Марс.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментари

  • разрушената планета тиамат

    tiamat 21 юли 2017 22:44 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори