Ударните вълни на фона на Слънцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA image
Антония Михайлова

НАСА е публикувала снимка на ударните вълни на фона на Слънцето при преминаването на звуковата бариера от реактивен самолет Т-38С.

Показани са и снимка и видео на ударната вълна от самолет, летящ със свръхзвукова скорост, на фона на лунния диск. Това е станало възможно благодарение на модифицирането на Шлирен метода.

По-рано, през август 2015 г., НАСА демонстрира възможността на въздушните вълни с камера, намираща се над самолет, който лети над пустинята. За тази цел след заснемането се провеждат сложни математически операции, позволяващи да се изолират детайли от ландшафта от получената картина.

В летния изследователски център „Армстронг“, който влиза в структурата на НАСА, е разработена и патентована технологията BOSCO (Шлирен метод с използването на задно осветяване от небесните тела). Тя позволила да се визуализират въздушните потоци, като се използва само светлината от фона, върху който се вижда самолетът.

Първоначално съответните снимки били получени само при пресичането на самолета през края на слънчевия диск, тъй като за „проявяване“ на въздушната струя е необходима смяна на интензивността на светлината.

Прилагането на чувствителни матрици в камерата и калций-калиеви филтри позволило да се проведе заснемане през целия процес на пресичане на диска на небесното тяло, а необходимите амплитуди в интензивността на светилната били осигурени от петната на Слънцето. По аналогичен начин било направено и заснемането на фона на Луната.

Ударните вълни на фона на пустинята. © NASA

Ударните вълни на фона на пустинята. © NASA

Методът за откриване на оптични нееднородности в прозрачни среди и установяването на дефекти в отразяващата повърхност е бил открит през 1864 година. Той активно е използван при проектирането на самолети за изучаването на въздушните потоци около летателните апарати.

Но бил необходим ярък източник на светлина, а слънчевите лъчи трябвало да бъдат успоредно един от друг – в резултат размерите на оптичната система били сравними с габаритите на помещението за изследване. BOSCO премахва необходимостта да се използва допълнителен източник на светлина.

Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори