Кратка история на компютрите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Science Museum | Science & Society Picture Library
Димитър Димитров

Компютърът не е създаден за забавление или имейли, а за да решава сложни числови проблеми. Към 1880 населението на САЩ било толкова голямо, че предишни преброявания отнемали по седем години. Правителството решило проблема, като започнало да използва, базирани на перфораторни карти, компютри, които заемали цели стаи.

Днес дори в телефоните си имаме повече изчислителна мощ от тези компютри. Кратката история на компютрите ще ви покаже прехода от скромното им начало до това, което са днес – устройства за сърфиране из глобалната мрежа, игра на свръхреалистични игри и показване на всякакви видове мултимедия.

1801: Франция, Жозеф Мари Жакард произвежда тъкачен стан, който използва дървени перфокарти за автоматично тъкане на платове. Първите компютри са използвали подобни перфокарти.

1822: Английският математик Чарлз Бабидж измисля изчислителна машина, която трябвало да пресмята цели таблици. Проектът му е финансиран от Английското правителство, но се проваля.

1890: Хърман Холерит създава система от перфокарти за преброяването на населението през 1880 година. Той изпълнява тази задача само за три години и така спестява на правителството 5 млн. долара. Той основава компанията, която в крайна сметка се превръща в IBM.

1936: Алън Тюринг представя идеята за машина, по-късно наречена Машина на Тюринг, която би трябвало да може да изчислява всичко, което подлежи на изчисляване. Основната концепция около модерния компютър се базира върху тази идея.

1937: Джон Атанасов, който е професор по физика и математика в щатския университет в Айова прави опит за създаването на първия компютър без предавки, палци, колани, или валове.

1941: Атанасов и дипломантът му Клифърд Бери изобретяват компютър, който може да решава 29 уравнения едновременно. Това е първият път, в който компютър е способен да складира информация на главната си памет!

1943-1944: Двама професори от Пенсилванския университет – Джон Моукли и Джон Екърт – създават ENIAC (електронна цифрова електронноизчислителна машина). Дядото на цифровите компютри е заемал помещение с площ 6 х 12 метра и е съдържал 18 000 вакуумни тръби.

1946: Моукли и Екърт напускат Пенсилванския университет и получават спонсориране от Бюрото по преброяване, за да създадат UNIVAC, което на практика е и първият компютър за комерсиалана употреба. Използван е в бизнес средите и за нуждите на правителството.

1947: Уилям Шокли, Джон Бардийн и Уолтър Братейн от лабораторията Бел изобретяват транзистор. Откриват начин за създаване на електрически ключ от твърди материали, без нуждата от вакуум.

1953: Грейс Хопър създава първия компютърен език, който след това става известен като COBOL.

1954: Ражда се програмния език FORTRAN.

1958: Джак Килби и Робърт Нойс показват интегралната схема, която сега наричаме компютърен чип. За тази си работа Килби получава Нобелова награда за физика през 2000 година.

1964: Дъглас Енгелбарт показва прототип на модерния компютър – има мишка и графичен потребителски интерфейс (GUI). Това слага началото и на еволюцията на компютрите – от специализирани машини, използвани само от учени и математици, към технологията, която е достъпна за всички хора.

1969: Група разработчици от Бел създават UNIX – операционна система, която е написана на езика С. Това е преносима система, която работи на няколко платформи и затова се превръща в основен избор за големите компании и структурите на правителството на САЩ.

1970: Новосъздадената компания Intel показва Intel 1103 – първият DRAM (динамична памет за произволен достъп) чип.

1971: Екип инженери от IBM създават първата флопи дискета, като така информацията вече може да се предава от компютър на компютър.

1973: Робърт Меткалф, който е член на изследователския екип на Xerox, разработва Ethernet с цел свързването на няколко компютъра едновременно.

1973-1977: Няколко вида персонални компютри излизат на пазара. Сред тях са Scelbi & Mark-8 Altair, IBM 5100 и RadioShack’s TRS-80.

1975: На 4 април е създадена софтуерната компания Microsoft.

1976: Стив Джобс и Стив Возняк пускат Apple I – първият компютър с единична платка.

1978: Представена е VisiCalc – първата компютъризирана програма за електронни таблици.

1981: Представен е първия персонален компютър на IBM. Нарича се Acorn и използва операционната система на Microsoft, наречена MS-DOS.  Главният чип е на Intel, компютърът притежава две флопи дискови устройства, съвместим е с цветен монитор.

1983: Първият персонален компютър на Apple, който има графичен потребителски интерфейс. Другите нововъведения са падащото меню и иконите.

1985: Microsoft обявява операционната система Windows.

1985: Регистриран е първия „.com” домейн. Компанията Symoblics Computer Company се регистрира като Symbolics.com. Две години по-късно има само 100 регистрирани „.com” домейна.

1990: Тим Лий, който е изследовател от CERN, създава езика HTML, който маркира възхода на световната интернет мрежа.

1993: Процесорът Pentium подобрява качеството на графиката и звука при персоналните компютри.

1994: Персоналните компютри се превръщат официално в машини за игра.

1996: В Станфордския университет е разработена търсачката Google.

1999: Терминът Wi-Fi става част от компютърния свят. Потребителите вече могат да се свързват без помощта на жици.

2001: Apple показва операционната система Mac OS X, а Microsoft отговаря с Windows XP.

2003: Първият 64-битов процесор – AMD Athlon 64 – става достъпен за потребителския пазар.

2004: Браузърът Mozzilla Firefox предизвиква доминиращия Internet Explorer на Microsoft. Създадена е социалната мрежа Facebook.

2005: Създадена е услугата за споделяне на видеоклипове Youtube. Google придобива операционната система Android.

2006: Apple представя първия двуядрен преносим компютър MacBook Pro. На пазара излиза игровата конзола Nintendo Wii.

2007: Много от функциите на персоналния компютър са поставени в т.нар. смартфони (iPhone).

2009: В продажба е пуснат Windows 7.

2010: Apple показва своя iPad, който се води за революция при таблетите.

2011: Google пуска своя лаптоп Chromebook, който работи чрез операционна система Google Chrome OS.

2012: Facebook достига 1 млрд. Потребители.

2015: Aplle пуска в продажба часовник Apple, Microsoft пуска операционната система Windows 10.

Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори