Удивителната песен на пясъчните дюни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© James Barker / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

В някои места на Земята пясъкът може да пее. Когато песъчинките се търкалят по склоновете на дюните, те произвеждат ниско бучене, което напомня на звук от виолончело. В продължение на векове това зловещо бучене е очаровало и плашело пътешествениците, включително Марко Поло и учения Чарлз Дарвин, които не можели да си обяснят удивителния звук.

Учените смятали, че чуват звуци от вибрации от слоевете под повърхността. Но през 2009 г. френски изследователи открили, че звукът се създава в резултат на вибрациите на песъчинките, които се търкалят по склоновете. В хода на нови изследвания, публикувани в сп. Geophysical Research Letters, същите френски учени съобщават, че са разкрили още една тайна – как пеещите пясъци може да звучат с различни ноти в едно и също време, както и защо звучат на различни честоти.

За да отговарят на тези въпроси, учените изследвали звуците, които издавали дюните на две различни места – в пустинята Сахара, югозападно от Мароко, и в югоизточната част на Оман на Арабския полуостров. В Мароко пясъците постоянно произвеждали звуци с честота 105 херца. Пясъците в Оман също пеят, но често техните песни са какофония и може да звучат на различни честоти – от 90 до 150 херца.

Учените открили още една особеност. Докато мароканските песъчинки имат приблизително еднакви размери, то дюните в Оман не се славят с еднаквост. Учените са опитали да проведат лабораторни експерименти, за да запишат звученето на песъчинките с различни размери.

Оказало се, че честотата на звучене зависи от размера на песъчинките и скоростта, с която те се пренасят. Но изследователите още не са разбрали по какъв начин хаотичното движение на песъчинките предизвиква звуци, които напомнят музикални ноти.

Според една от хипотезите вибрациите на движещите се песъчинки се синхронизират или започват да вибрират на една честота, а цялата маса пясък вибрира в унисон. Хиляди малки вибрации се комбинират и заедно движат въздуха, както това става с мембраната на високоговорител. Засега не е ясно по какъв начин се синхронизират пясъците.

Източник: Discovery News

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори