Дъска за спиритични сеанси открива подсъзнанието

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Канадски учени открили неконвенционална техника за изследване на несъзнателното с помощта на дъска Уиджа – древна дъска, съдържаща думите „да” и „не”.

Екипът от университета на Британска Колумбия се надява да приложи откритието, за да направи обекти от рода на самолети, автомобили и предмети от домашния бит по-интуитивни и безопасни.

„Повечето хора смятат, че имат пълен контрол над своя разум, но грешат – казва Рон Ренсинк, един от авторите на изследването. – Истината е, че ние изпълняваме хиляди несъзнателни ментални и физически задачи всеки ден.”

Като идеален пример Ренсинк дава шофирането на автомобил: „Често си прокарваме маршрут в доста сложна обстановка, мислейки само за това какво ще ядем днес на вечеря – обяснява той. – Прибираме се вкъщи и често си спомняме много малко за пътуването.”

Изследователите открили, че хората дават по-точни резултати, когато просто отгатват отговорите на въпроси с помощта на дъска Уиджа (65%), за разлика на вербалните отговори (50%). В противен случай, когато участниците мислели, че знаят отговора, двата метода давали почти еднаква точност.

„Това неочаквано откритие предполага, че ние имаме мощен „втори разум”, стоящ зад нашите съзнателни умове, до който в определени условия можем да получим достъп”, казва Ренсинк.

„Можем да смятаме, че не знаем отговора съзнателно, но да го имаме в подсъзнанието. Може би сме го чули по радиото, но просто не сме му обърнали внимание.”

Възможно е изследването да е предизвикало идеомоторен ефект, при който безсъзнателно се генерират малки движения на мускулите, което се случва например при шофиране на автомобил.

Учените подобрили техниката за получаване на по-бързи отговори с помощта на компютризирана версия на дъската Уиджа.

Материалите от изследването са публикувани в сп. Consciousness and Cognition през юни т.г. Иновационната техника за изследване на безсъзнателното е разработена с прилагане на дъска за спиритични сеанси.

Източник: The Epoch Times

Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори