Ухото като USB вход

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Скоро ще бъдат функционални лични приспособления, нещо като „слушалки“, които ще общуват с нервните сигнали, минаващи през ушите ни и ще наблюдават и взаимодействат с нашите мозъци.

Слушалките могат да ни помогнат да се съсредоточим върху конкретни разговори, като интелигентни слухови апарати или да наблюдаваме нашата мозъчна дейност за лечение на шум в ушите, например.

Това твърди Попи Крум, невролог от Станфордския университет и главен учен в Dolby Laboratories, който наскоро обяви за откритието в изданието IEEE Spectrum.

„Новата технология ще размие границите между изкуствената и биологичната интелигентност“, твърди Крум, „увеличавайки нашите мисловни процеси и сътрудничейки с нашите мозъци“.

Други технологии, като Google Glass например, бяха осмивани, че са мрачни и потенциално зловещи. Но слушането може да помогне на хората да изолират конкретни разговори или да наблюдават нервното си здраве, без постоянно това да бъде тема на разговор за любопитни минувачи.

И ухото е логичен избор за такава връзка с мозъка, твърди Крум.
„Ухото е като биологичен еквивалент на USB порт“, пише той. „То е несравнимо не само като точка за „писане „в мозъка, както се случва, когато нашите слушалки предават звуците на любимата ни музика, например, но и за обратния процес – за „четене“ на информация от мозъка.“

Въз основа на напредъка на различните екипи по света, Крум твърди, че технологията за тези носещи се мозъчни компютърни интерфейси може да се развие в рамките на около пет години.

„Когато сме готови и го направим, „слушалките“ непрекъснато и мълчаливо ще могат да оценяват нашите нужди и състояние на ума, като ни помагат да се справим със света около нас”, пише Крум. „Те ще бъдат нашите истински партньори в живота.“

Публикувано в изданието futurism.com.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори