Украински доклад за НЛО е подложен на критика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Неотдавнашен доклад за „черни като катран фантомни“ НЛО в небето над Украйна беше дискредитиран от украинското правителство и от астрофизика от Харвард Ави Льоб. Последните доклади за неидентифицирани въздушни явления (UAP), летящи в небето на Украйна, бяха официално дискредитирани от националната научна агенция на Украйна, цитирайки „значителни грешки“ в методите и резултатите на доклада.

Докладът, публикуван в средата на септември от учени от Киевската главна астрономическа обсерватория (MAO), описва „значителен брой обекти, чиято природа не е ясна“, включително множество така наречени „фантоми“, които изглеждаха напълно черни на фона на небето и изглеждаха да се движи през атмосферата със скорост до 53 000 km/h – приблизително два пъти по-бързо от междуконтинентална балистична ракета.

Авторите на доклада описват тези фантомни обекти като UAP – предпочитаното име на научната общност за неидентифицирани летящи обекти или НЛО – но не правят опити да изключат по-очевидни обяснения, като сателити, дронове или артилерия, използвани в продължаващата руска инвазия в Украйна, която започна приблизително половин година преди публикуването на доклада.

Сега Националната академия на науките на Украйна (NASU) приключи разследване на доклада на UAP и официално го дискредитира като непрофесионален и лишен от научна строгост. „Обработката и интерпретацията на резултатите бяха извършени на неподходящо научно ниво и със значителни грешки при определяне на разстоянията до наблюдаваните обекти“, пише група от учени от NASU в изявление. Екипът добави, че докладът „не отговаря на професионалните изисквания за публикуване на резултатите от научни изследвания“ и нареди името на NASU да бъде премахнато от документа.

Къде е проблемът? В своя доклад изследователите на MAO анализират наблюдения на странни, бързо движещи се обекти, открити от една от двете обсерватории близо до Киев. Екипът направи извод за разстоянието, размера и скоростта на тези обекти въз основа на това колко фонова светлина изглежда блокира всеки от тях, като заключи, че много от мистериозните обекти са приблизително с размерите на самолет, но се движат през атмосферата със скоростта на космически кораб . Въпреки това, разглеждайки данните само от един телескоп, изследователите изглежда са предвидили неточно разстоянията и местоположенията на тези обекти – и следователно са преценили погрешно размера и скоростта на обектите, както вярва Ави Льоб, астрофизик в Харвардския университет, който наскоро публикува критична статия относно доклада за UAP на Украйна в базата данни за предпечат, arXiv.org. (Работата все още не е рецензирана.)

„Правилният метод за определяне на разстояния се нарича триангулация, при който се наблюдава един и същ обект от различни посоки“, каза Льоб пред Live Science. — Но те нямат тези данни. Ако фантомните обекти наистина са толкова големи, толкова бързи и толкова високо в небето, както предполага украинският екип, тогава всеки обект ще „произведе гигантска огнена топка“, както прави ракета или метеор, когато преминават през атмосферата, казва Льоб. Фактът, че тези обекти са били напълно черни, не доказва толкова, че те са били неземна технология, а по-скоро предполага, че астрономите са изчислили сериозно погрешно съответните местоположения на обектите, добавя Льоб.

Извънземни, бомби или буболечки? В своята критика на доклада на UAP Льоб предположи, че украинските изследователи вероятно са изчислили погрешно разстоянията до фантомните обекти с коефициент 10; ако фантомите са били 10 пъти по-близо до камерата, отколкото твърдят изследователите, тогава обектите внезапно съответстват на размера и скоростта на артилерийски снаряди – често срещан снаряд, открит във военни зони като Украйна. Преместете обектите още 10 пъти по-близо до камерата и те могат разумно да се интерпретират като куршуми. „Ако го приближите още повече, може да са насекоми – като муха, която се движи с висока скорост близо до телескопа, и ще изглежда тъмна“, добавя Льоб.

Изглежда NASU е стигнала до подобно заключение в своето разследване на доклада на UAP, отбелязвайки, че астрономите не само са направили „значителни грешки“ при определянето на разстоянията на обектите, но също така не са успели да изключат по-очевидни обяснения за наблюденията. „Авторите не предоставят аргументи, че природни явления или изкуствени обекти от земен произход могат да бъдат сред наблюдаваните UAP“, пишат учените от NASU в своето изявление.

Въпреки че не е ясно какво точно са наблюдавали украинските астрономи – било то артилерия, куршуми, насекоми или нещо съвсем друго – въздействието от нахлуването на Русия в страната не трябва да се пренебрегва. Според доклад от 2021 г. на Службата на директора на националното разузнаване на САЩ (ODNI) е вероятно поне някои UAP, наблюдавани от американски военен персонал, да са „технологии, внедрени от Китай, Русия, друга нация или неправителствено образувание. “

Докладът не споменава извънземни като възможно обяснение. Правителството на САЩ обаче не е готово да изключи тази възможност за наблюдения във въздушното пространство на САЩ. По-рано тази година Конгресът на САЩ одобри финансиране за Министерството на отбраната за откриване на странни и необясними обекти, според доклада на ODNI, за наблюдения на НЛО от армията на САЩ. Ако истината е някъде там, може би правителството ще я открие.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори