Уникален кадър от космоса на африканска диамантена мина

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Диамантена мина в Ботсвана. Снимка: Сергей Рязанский
Ивайло Красимиров

„Какво знам за диамантите“, пита Търкиш в прочутия филм на Гай Ричи „Гепи“ („Snatch“) и сам си отговаря: „Не идват ли от Антверпен?“ Донякъде е прав: белгийският град е световен център за обработка и търговия на диаманти.

Горната снимка е направена от руския космонавт Сергей Рязенский, който в момента е на Международната космическа станция. В свободното си време той е заснел уникалния кадър, който показва откъде наистина идват диамантите.

На снимката се вижда диамантената мина Jwaneng в южната част на Ботсвана. Мината е отворена през 1982 и се счита за най-богатата в света. Годишно концернът Дебсвана (Debswana) – смесено предприятие между производителя на диаманти De Beers и държавата Ботсвана – добива между 12 и 15 милиона карата от скъпоценните камъни или около 2400 до 3000 килограма.

На повърхността мината е с размер около 2 км в диаметър. На снимката се вижда колко дълбоко се копае. Скъпоценните камъни са заключени във вулканичните скали. Дупката, заснета от Рязанский ще достигне 675 м дълбочина.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори