Урината на астронавтите ще произвежда енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Вероятно това не е толкова очарователна новина, както първите крачки на Луната или новините от Марс, но може да реши вековен проблем, свързан с космическите пътешествия.

Учени от университета на Пуерто Рико и изследователския център „Еймс“ на НАСА разработват нова технология, която ще позволи преработването на урината на астронавтите в питейна вода и гориво.

Урината основно се състои от вода – много ценен ресурс, особено в Космоса. Ако лабораторните изследвания се окажат успешни, в бъдеще космическите пътешественици по-ефективно ще преработват своята урина във вода и гориво.

Едуардо Николау, химик от университета на Пуерто Рико, е изчислил, че всеки астронавт средно за един полет произвежда над 1,5 литра урина в денонощие.

Учените събрали урина и използвана вода след вземане на душ и я обработили чрез пряка осмоза за очистване на сместа от странични замърсявания. Използвайки новата Urea Bioreactor Electrochemical system (UBE), екипът на Никлау успял да преобразува сместа в амоняк. След това полученият амоняк бил преобразуван в енергия.

Системата е разработена специално за космическите програми, но изследователите твърдят, че системата UBE може да бъде използвана за почистване на води, които съдържат урина и/или амоняк, и на Земята.

Астронавтите на МКС отдавна филтрират урината и я преработват, за да получат чиста вода, казва Лейн Картър от НАСА. Според него този процес позволява да се извлекат от урината 75% вода. Той добавя, че инженерите на НАСА се надяват да увеличат този показател до 85% към следващата година, а в бъдеще – до 100%.

Картър смята разработката на Николау за интересна, но се отнася скептично към нея. Той се съмнява, че технологията ще работи в Космоса.

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори