Усвояването на Марс събира учени и идеи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Mars One
Антония Михайлова

В рамките на проекта Mars One през август 2018 година към Червената планета трябва да се отправи спускаем модул.

Той ще проведе първото разузнаване на местността, в хода на което ще събере ценна информация за първия пилотиран полет, а също ще изпробва някои технологии, необходими за бъдещата колония на човека на Марс.

Преди дни организаторите на проекта обявиха, че всякакви научни групи, работещи в институти, университети или компании, могат да дават предложения за това какви експерименти трябва да проведе апаратът.

„Най-добрите млади умове на планетата се поканват за участие в създаването на полезна натовареност на спускаемия модул на проекта Mars One – казал Бас Лансдорп, съосновател и изпълнителен директор на проекта. – Това е възможност за университетите да проведат експеримент не просто в Космоса, а на повърхността на Марс. Правим това, за да покажем на студентите, че няма нищо невъзможно.“

Жури, състоящо се от редица експерти, ще избере четирите най-добри технологични решения по полезност на натоварването на спускаемия апарат, които ще бъдат важни за пилотираната мисия през 2025 година.

Поставените задачи са следните:

– събиране на грунт за последващото извличане на вода от него;

– собствена екстракция на вода от събрани марсиански породи;

– създаване на тънкослойни слънчеви батерии и демонстрация на техните способности да генерират цялата необходима да бъдещата колония енергия от слънчева светлина;

– създаване на системи от камери, които, работейки във връзка със спътника Mars One, да транслират видео от Марс на Земята „в реално време“.

Освен това още едно предложение ще бъде определено в хода на онлайн гласуване. Тук университетите имат пълна свобода и могат да предлагат всякакви научни и технологични решения.

И накрая, още две „места“ ще бъдат закупени от заинтересувани компании, които ще заплатят най-много пари (тоест победителят ще се определя като на аукцион). Последните две идеи впрочем може да бъдат като научни, така и рекламни (както реши „спонсорът“).

Повече информация как и какви проекти ще бъдат приемани за разглеждане, може да се получи от два PDF документа (1 и 2).

„Отваряме вратите на научната общественост, за да съберем най-добрите идеи от цял свят. Приетите идеи не само ще бъдат реализирани в спускаемия модул през 2018 година, но и могат да заложат основите на първата колония на Марс.

За всички, за които е важно изследването на Космоса от човека, ще бъде чест да допринесат за реализацията на пилотираната мисия към Марс“, сигурен е Арно Вилдерс, съосновател и технически директор на Mars One.

Известно е, че спускаемият модул на проекта ще бъде построен на базата на космическия апарат „Феникс“ (Phoenix), който бе изпратен на Червената планета през 2007 г. Основателите на проекта Mars One са подписали договор с компанията Lockheed Martin, която навремето е създала Phoenix.

В прессъобщение създателите на Mars One отбелязват, че са отворили достъпа до Марс за всички желаещи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори