Утре над Мадагаскар ще има пръстеновидно слънчево затъмнение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Над част от Африка, о-в Мадагаскар и о-в Реюнион утре ще има пръстеновидно слънчево затъмнение, като в максимума му Луната ще скрие 94 процента от Слънцето, съобщи АФП.

Макар и слънчевото затъмнение да не е пълно, спектакълът ще е зрелищен, защото Луната ще покрие голяма част от слънчевия диск и в един момент тя ще се разположи централно пред него.

В момента на затъмнението ще остане само пръстен от светлина, заобикалящ черния диск на Луната. Това ще е вълшебен момент

– каза астрономът Паскал Декан.

Пръстеновидно слънчево затъмнение се наблюдава, когато Луната преминава в частта от орбитата си, която е по-отдалечена от Земята. При този вид затъмнения лунният диск е по-малък от слънчевия и Слънцето се вижда като пръстен около Луната.

Светлината в районите със затъмнение ще намалее, но няма да стане мрачно, както при пълно слънчево затъмнение. Тя ще е като при облачно време.

Затъмнението ще е пръстеновидно само за зоните под траекторията на сянката на Луната. Извън тази зона от 100 км то ще е частично.

Пръстеновидното затъмнение ще започне в 6,13 ч. по Гринуич над Южния Атлантически океан. След това ще премине над Африка през Габон, Конго, Танзания, Североизточен Мозамбик и Мадагаскар. Ще приключи в 12 ч. по Гринуич над Индийския океан.

На видеото долу може да видите пръстеновидно слънчево затъмнение, наблюдавано над Австралия преди 3 години.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори