В Дубай представиха първия в света робокоп

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

На 24 май 2017 в Дубай беше представен първият Робокоп, (полицай робот). Това е първата фаза от голям проект за интегриране на роботите в полицейските сили на емирството. Тази първа модификация на робот – полицай има възможност да изпраща видео до управлението на полицията от местопроизшествието, да докладва за криминални прояви, да извърши лицево разпознаване, да издава фишове за глоби и да говори 9 езика. Тази първа версия на робокоп ще оперира в моловете и други места със струпване на туристи.

Следващата стъпка ще бъде служителите, които посрещат посетителите в полицейските участъци, да бъдат заменени с роботи, а крайната цел е да се появят роботи, които изцяло и пълноценно могат да заместват живата сила на полицията.

Цялата програма за роботизиране на полицейските сили на емирството предвижда, 25% от личния състав да бъде от роботи през 2030 г.

Полицаите – роботи са стара идея на научните фантасти, но те стават все по реални на различни места в света. През февруари полицията в Китай вече използва робота АнБот, който може да извършва лицево разпознаване, за да идентифицира криминални елементи и може да ги преследва, докато дойде полиция.

В Русия създадоха своя Робокоп наречен Федор (от Final Experimental Demonstration Object Research), който беше показан на видео да стреля изключително точно, да вдига тежести и да ходи.

Има и доста възражения за бъдещото развитие на роботите-полицаи, защото не е ясно кой ще отговаря при взимането на грешно решение от изкуствения интелект, как и с какво машината може да бъде наказана при грешка? Тук са и опасенията на хора, като Илън Мъск и Стивън Хокинг за опасността от изкуствения интелект и това, дали на робот изобщо трябва да се дава разрешение да наказва или дори да убива хора.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори