В крак с фазите на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Лунният календар е един от най-древните календари. Първият лунен календар, казват, е бил направен в Древен Египет преди повече от шест хилядолетия. Съвременният Лунен календар се опира и на знанията на древните цивилизации, но съдържа и актуална информация за цикличното движение на Луната и смяната на лунните фази.

Лунният цикъл продължава около 29,5 дни и преминава през четири основни фази на Луната – новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт. Тези фази от древни времена се отбелязват на всички лунни календари. Първият лунен ден се смята от момента на новолунието. А новолунието всеки път започва в следващия зодиакален знак.

Новолунието, пълнолунието, дните на първа и последна четвърт на Луната са време на напрегнато взаимодействие между Слънцето и Луната. На тези фази най-добре да не се планират важни дела и да не се започва нищо ново. За благоприятни лунни дни се смятат тези, когато на небето се формират аспектите 60 градуса (секстил) или 120 градуса (тригон) между Слънцето и Луната.

Пълноценният лунен цикъл се състои от 30 дни и такъв месец се смята за съвършен. В непълноценния лунен месец, състоящ се от 29 лунни дни, неблагоприятните дни може наистина да са сложни.

Новите неща е най-добре да се започват на растяща Луна, желателно скоро след новолуние, а да се завършват на намаляваща (стара) Луна, така че до новолуние да можете да ги приключите.

На нашия сайт вие ще намирате лунен календар за всеки месец с точните дати и моменти на новолунието, пълнолунието и четвъртите на Луната, както и благоприятните и неблагоприятните дни.

Сега ви предоставяме възможно най-доброто обяснение на четирите лунни фази, така както ни ги е оставил в наследство граф С. Вронски. Ще се убедите, че никъде няма по-пълно, подробно и ясно описание от неговото.

Фазите на Луната

Луната е най-близкото до нас небесно тяло. Тя, след Слънцето, най-силно въздейства върху всичко живо. Лунните ритми са особено важни за живия организъм, всичко живо на Земята живее в Лунния ритъм, а много биологични ритми на човека добре се съотнасят към фазите на Луната. Това в какъв момент от своя цикъл се намира Луната, влияе на ритъма на водния обмен в живите същества, включително и растенията, на ритъма на функционалната физиология, на цикличността на размножаването в животинския свят и на много други процеси, което отдавна е потвърдено от научни изследвания.

Така например учени от САЩ, изследвали съня, доказали, че биологичният часовник на човека е „настроен” не на 24, а на 24,5-25 часа, което съответства на лунното денонощие. По данни на Илинойския университет, ако зачатието стане в течение на 12 дни до новолуние, има голяма вероятност да се роди момче.

Въз основа на Лунните ритми са възможни дългосрочни прогнози за живота. У много хора (особено жените) забележително се проявява т.нар. голям Лунен цикъл – цикълът на Сарос (през всеки 18,6 г. от рождения ден настъпват години на високо емоционално напрежение, които често се съпровождат със здравословни неразположения и ознаменуват сериозни обрати в живота).

По-слабо изразени са малките Лунни цикли с период около 9 години (8,85 г.). Най-значително те се отразяват на възраст 61-62 г. (една от критичните възрасти в човешкия живот).

Луната от новолуние до следващото новолуние затваря своя месечен кръг за 29,6 дни. Този кръг се дели на четири фази примерно около 7,5 дни всяка. Така е решила природата, че новолунието всеки път да започва в друг знак. Знаците се сменят един след друг според реда им в Зодиака, тоест ако предишното новолуние е било в знака Телец, то следващото ще бъде, когато луната се намира в знака Близнаци.

Слънцето прави пълен зодиакален кръг за една година, Луната – за един месец. Пълният цикъл на Луната се разделя на две части – от новолуние до пълнолуние е период на растяща (млада) Луна, и от пълнолуние до новолуние е период на намаляваща (стара) Луна. Тези две части също се делят на две части. Това деление определя четирите основни фази на Луната:

  • Новолуние – когато Луната се намира в съединение със Слънцето;
  • Първа четвърт – когато Луната образува със Слънцето първата (дясна) квадратура;
  • Пълнолуние – когато Луната е в опозиция на Слънцето;
  • Последна четвърт – когато Луната образува със Слънцето втората (лява) квадратура.

Смята се за благоприятно да се започва всичко на растяща Луна, най-добре скоро след новолуние, а да се завършват делата на намаляваща (стара Луна), близо до новолунието, но така, че до новолуние да са завършени.

В периода на растяща Луна човек е по-активен, енергичен, по-успешен в делата, затова за този период трябва да се планират най-важните и отговорни неща (особено важните позвънявания и писма). Растящата Луна дава на тези, които я имат в рождената си карта, любов към философските въпроси и мистицизма.

В периода на намаляваща Луна жизнеспособността на организма се снижава, човек става по-слабо активен, бързо се уморява, реакциите му се забавят, затова в този период човек следва да се занимава с коригиращи и не изискващи особени усилия неща.

Ако в рождената карта Луната е растяща, при човек преобладава активност и в сферата на мислене, и в решенията, и в действията, а ако е намаляваща – преобладава субективността.

В периода от новолуние до първа четвърт протича скрит вътрешен процес на формиране, затова в този период е добре да се планира, претегля и изчисляват ресурсите, но да не се пристъпва към реализирането на идеите.

Хората, родени в първата седмица след новолуние, са своеобразни по характер и поведение. В тях са изразени любов към философия и мистицизъм. Вероятно на такива хора им е трудно да се приспособяват към реалния, практичен, т.нар. светски начин на живот, трудно се ориентират във всекидневието, за което просто не са подготвени. Всичко, което не им е понятно, те отблъскват и не възприемат. Те обичат природата, животните, земята, всичко свързано с нея. Това са земеделци, ловци, биолози, зоолози, билкари…

В периода от първа четвърт до пълнолуние процесът става виден за обществото, енергията нараства, затова в този период е добре да се започне практическото осъществяване на идеите. Колкото по-рано (по-близо към фазата първа четвърт) се започнат действията, толкова повече са шансовете за успех. Това е добър период за начало на пътешествия, премествания, смяна на месторабота, особено ако Луната се намира в знака Близнаци, Стрелец или Риби. Рекламата и публичните изявления най-добре да се правят близо до пълнолуние, те ще бъдат особено успешни, ако Луната се намира в знаците Рак, Стрелец, Риби.

Хората, родени в седмицата преди пълнолунието, имат силна положителна емоционалност. Те обикновено са много впечатлителни, доброжелателни, искрени, сърдечни, открити. Имат големи адаптивни възможности. Притежават повишена възприемчивост към всичко хубаво, красиво, добро. Те имат добра интуиция, нерядко умеят да предугаждат събитията, често са надарени с феноменални способности.

В периода от пълнолуние до последна четвърт процесът е насочен към приключване. Максимумът е минат, сега остава само докрай да се използват ресурсите и да се завършат делата. Може да се започват само неща, които ще приключат до новолуние, стартът на останалите трябва да се отложи за новия цикъл.

Хората, родени в седмицата след пълнолунието, се стараят да бъдат духовно свободни и независими от външни влияния. Тези хора са много лоялни, безпристрастно гледат и на себе си, и на другите, не се поддават на ничие влияние, но сами нерядко изпадат в крайности. Те трябва да слушат вътрешния си глас, а не да следват общоприети правила. Това положение на Луната се среща в много държавни и политически деятели, а също в хората на изкуството.

В периода от последна четвърт до новолуние процесът отново става вътрешен, затова излишната активност в този период води до изтощаване на силите ,а започнатото рискува да остане недовършено. Това е време да се въведе ред в нещата и да се довършат те, време на отчет и обобщение.

Нови неща може да се започнат само ако сте напълно сигурни, че ще успеете да ги завършите до новолуние. Ако не успеете, то има опасност те да се проточат за неопределено време. Този период е най-добър за вътрешна работа, самоанализ. А също за работа с документи, писма, отчети, справки, търсене на различни сведения и за ремонти вкъщи.

Хората, родени в седмицата преди новолуние, са склони към уединение, избягват тълпата, публичните мероприятия. Колкото по-близо до новолунието са родени, толкова по-изразено е това. Те имат силна интуиция, пророчески дар, но те не афишират способностите си. Предпочитат тишината и скриват личния си живот от чужди очи.

Във всеки преход от една фаза на Луната към друга може да има стресови моменти, продължаващи ден-два, не повече, но действащи на всеки човек. В тези дни хората стават по-възприемчиви, впечатлителни и неуравновесени.

Новолуние

При новолуние Луната се намира между Слънцето и Земята, в този момент към Земята е обърната тъмната, неосветена от Слънцето страната на Луната. Два дни след новолуние на небето на запад, малко след залеза на Слънцето, се появява тънкият сърп на младата Луна. Астрологично новолунието настъпва в този момент, когато Слънцето и Луната образуват съединение в един от зодиакалните знаци.

В един и същи знак и градус новолунието се повтаря през всеки 18,6 години. Това е т.нар. цикъл на Сарос. Последните два дни преди новолуние и първите два дни след новолуние се наричат „дни на Хеката”. Хетата е богиня на ада, черните нощи и нощните кошмари, богиня на вещиците и магьосниците, която според гръцката митология била внучка на Слънцето и се прославила като отровителка и убийца.

Четирите най-тъмни нощи от месеца били най-загадъчните, криещи някаква тайна, затова от древни времена на дните на Хеката се придава мистично значение, те винаги са смятани за фатални, съдбоносни, тъй като означавали неизбежност. Именно в тези нощи вещици и магьосници правели отварите си и събирали магически треви, за да причиняват злини на хората. Тези нощи те са избирали и за своите оргии.

В дните на новолунието при много хора се наблюдава опустошаване на чувствата, те стават вяли, безразлични, често до пълна безчувственост. Хората стават едностранни, неуравновесени, зле се приспособяват към обстоятелствата, намалява се разбирането, снижава се паметта и нараства вероятността от грешки и смущения в поведението.

При новолуние се понижава налягането на течности в организма, затова това бие по хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания. Наблюдава се емоционално затормозяване, което много неблагоприятно се отразява на хората, склонни към депресии. При хората, родени по новолуние, такова състояние може да се повтаря всеки месец, то продължава ден-два, а понякога дори до фаза първа четвърт.

Новолунието действа особено силно на мъжете. Те стават емоционално по-напрегнати, нервни, агресивни, така че най-добре не се обръщайте с молби към тях в това време. Именно по новолуние се наблюдават най-голямо количество инсулти, инфаркти, епилептични припадъци сред мъжката половина.

В периода на новолуние не трябва да се занимавате с физически труд, натоварването трябва да е минимално. Не бива да се предприемат активни действия по реализация на планове, да се вземат окончателни решения и да се дават отговори на предложения. По възможност се занимавайте с умствен или творчески труд. Събирайте и обработвайте информация, планирайте. Всичко, което не е завършено на предишния етап, трябва да се продължи по-нататък. Това е важна фаза, тъй като именно по новолуние става полагането на умствените нагласи.

В първия ден на Хеката хората са измъчвани от нерешителност и объркване. Те стават своенравни и упорити, имат нужда от постоянно движение, общуване, връзки, контакти, но това често води до загуба на независимост, може лесно да се попадне под чуждо влияние. Успехът е неустойчив, непостоянен.

Във втория ден на Хеката се засилва влечението към самоизмами и измами на други хора. Забелязват се непристойно поведение, увеличава се броят на некоректни, нетактични постъпки, душевни страдания, капризи, прищевки, истерични пристъпи. Нерядко – раздор между съпрузите. Може да се влоши здравословното състояние, особено при жените, или да има други неблагоприятни ефекти, може да има неприятности, свързани с жени. В този ден е добре да избягвате големи струпвания на хора, да се пазите от вода и други течности, да избягвате пътуванията по вода и морските пътешествия.

В третия ден на Хеката хората стават мрачни, прикрити, необщителни, изпадат в апатия, депресия, склонни са към песимизъм и на всичко гледат от своята гледна точка, стават упорити, не отстъпват от мнението си ни на йота. Голяма вероятност от зачеване на извънбрачно дете. Пазете се от прибързани решения и безразсъдно поведение.

В четвъртия ден на Хеката хората стават прекалено възприемчиви и впечатлителни, трудни за разбиране.

Исторически личности, които имат Луна в ден на Хеката:

Иван IV Грозни, Николай II, Емил Зола, Зигмунд Фройд, Емануел Кант, Григорий Распутин, Лев Толстой.

Първа четвърт

Седмица след новолунието растящата Луна се вижда точно като отрязана наполовина на запад или югозапад, малко след залеза на Слънцето. В това време Луната се намира на 90° източно от Слънцето и се вижда вечерта и в първата половина на нощта. Тази фаза се нарича първа четвърт. Тя образува със Слънцето т.нар. от астролозите дясна квадратура.

В хороскопите на хора, които имат такава Луна по рождение, тя влияе негативно и вещае не само много лишения, но понякога и неуспешна борба за своите идеали, кариера и т.н. Това говори и за слабо здраве, особено при жените, за нервни или психически разстройства. Хората с такава Луна често са нерешителни, или обратното – надценяват своите сили и възможности, те са емоционално неустойчиви и противоречиви, затова са склонни към капризи, прищевки, а дори и към трудности в общуването с противоположния пол.

В момента, когато Луната се намира във фаза първа четвърт настроението на хората бързо се сменя, изострят се вътрешните противоречия, засилва се вътрешното противоборство. Възникват препятствия от всякакъв род, изпитания, най-вече свързани с емоционална неустойчивост и нетърпение към мнението на отсрещната страна.

Хората стават раними, емоционално нестабилни. Емоционалните изблици предизвикват повишена активност, желание нещо непременно да се направи, промени, нищо не му харесва на човек. В крайна сметка това води до обиди, недоразумения и конфликти. В това време е възможно изострянето на хронични заболявания.

Пълнолуние

При пълнолуние Луната се намира в опозиция на Слънцето, към Земята е обърната осветената й половина. Луната при пълнолуние изгрява, когато Слънцето залязва, и залязва по време на изгрева на Слънцето. Вижда се на небето през цялата нощ.

В периода на пълнолунието принципът на Луната е представен максимално, на преден план излизат областите, които се управляват от Луната. Общественият живот кипи, емоционалният фон е приповдигнат. Чувствителните хора предварително чувстват приближаването на пълнолунието, те започват да изпитват голямо душевно безпокойство и физически дискомфорт. Това се проявява във вид на непонятна, безпричинна тъга, депресия, скръб, или обратното – прекалено висока емоционалност, когато човек се хвърля от една крайност в друга.

Обикновено по пълнолуние хората са превъзбудени, затова са способни на неадекватни действия, емоционални изблици. Появяват се най-различни идеи, планове, желания, които след няколко дни ще угаснат, често така и не доведени до реализация. По пълнолуние рязко нарастват пътнотранспортните произшествия, престъпленията и хулиганските прояви.

Физиологичните процеси в организма по пълнолуние се намират в пика си, течностите се трупат в органите, което се отразява на хората, склонни към хипертония. По пълнолуние също нараства количеството стомашни проблеми, такива като разстройства или отравяния. Не трябва да се приемат много течности, алкохолът е категорично противопоказан, тай като рязко се намалява дозата, необходима човек да се напие. Същото се отнася към всякакви опиати и наркотици. Лекарствата, приемани по пълнолуние, действат по-силно, но и активно проявяват страничните си действия.

Рождението по пълнолуние може да окаже вредно влияние не само на здравето на човека, особено на жените, но и изобщо на живота и съдбата, вещаейки много прегради, препятствия, ограничения и лишения. Особено чувствителни към влиянието на пълната Луна са жените, но и мъжете не бива да пренебрегват препоръките за пълнолунието.

Пълнолунието действа четири дни, като и новолунието: два дни преди пълнолуние и два дни след пълнолуние. Всички препоръки за пълнолунието трябва да се спазват през всичките четири дни. Дните на пълнолунието са добри за реклама, презентации, изявления, всичко, към което е желателно да се привлече вниманието на публиката. Добре е в това време да се организират разпродажби. Тези дни са подходящи и за творците, тъй като точно в този период те са максимално способни да изразят себе си в своите произведения.

Действието на новолунието и пълнолунието се засилва по време на затъмнения. Слънчевото затъмнение (настъпващо при новолуние) силно влияе на физическото състояние на човека, а лунното (настъпващо при пълнолуние) – на психиката.

Последна четвърт

Седмица след пълнолуние Луната отново изглежда като отрязана наполовина. В това време Луната се вижда на изток преди изгрева на Слънцето, във втората половина на нощта. Тази фаза се нарича последна четвърт. Астрологически Луната образува лява квадратура към Слънцето.

Последната четвърт по своето въздействие върху хората е подобна на първата четвърт. Разликата е само в това, че при първа четвърт всички „отиват на панаира”, а в последна четвърт се връщат от него. Хората стават раздразнителни, придирчиви, избягват общуване.

Ако при първа четвърт хората са измъчвани от предчувствия и ги ръководят нерешителност и страх пред бъдещето, то в последна четвърт те по-скоро изпитват разочарование, умора и съжаление. В душата им също е така неспокойно и тревожно, пак така ги раздират вътрешни противоречия, както и при първа четвърт, но основата на тези състояния е по-различна.

Въздействието на първата и последната четвърт се дели на дни. Дванайсет часа до точната фаза и дванайсет часа след нея. Времето на настъпването на главните фази на Луната са отбелязани почти във всеки календар. Единственото, което трябва да проследите, е календарът да е съставен за местността, в която живеете.

Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори