В НАСА се чудят как да ремонтират батериите на космическия кораб в орбита около Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Mars Reconnaissance Orbiter или MRO
Ивайло Красимиров

НАСА има невероятен късмет с живота на редица космически кораби, които далеч надживяват предварително дадения им срок на действие. Касини изследвал Сатурн, Opportunity rover на Марс и други високотехнологични космически сонди действат много  по-дълго, отколкото първоначално се очаква от тях.

За съжаление, един от дълголетниците в космоса, Mars Reconnaissance Orbiter или MRO, който стартира през 2005 г. и е предоставил повече данни за Червената планета от всяка друга мисия на Марс, започва да причинява някои главоболия.

Според лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, космическият апарат е включен в „предпазен режим на готовност“, след като е предупредил своите оператори за ниско напрежение на акумулаторите.

Космическият апарат е оборудван със слънчеви панели, които захранват инструментите и уредите му, но когато се намира в тъмната страна на планетата, той разчита на акумулаторни батерии, които поддържат неговата работа. Сега НАСА трябва да разбере какво точно не е наред и да го поправи от разстояние над 48 милиона километра, пише списание Science.

„Намираме се в етапа на диагностика, за да разберем по-добре поведението на батериите и начините да имаме повече възможности за тяхното управление в бъдеще“, обяснява ръководителят на проекта MRO, Дан Джонстън. „Ще възстановим действието на MRO, което ще подпомогне и други мисии, веднага щом можем да направим това с увереност в безопасността на космическия кораб. Очакваме „ремонтът“ да стане за около една седмица. След това ще продължим научните наблюдения според плана.“

В НАСА са оптимисти, че могат да изгладят каквито и да са проблеми, които водят до отслабване на батериите на космическия кораб. От друга страна, не е голяма изненада, че хардуерът има проблеми, когато се знае възрастта му. Започва дейността си през 2005 г., а MRO първоначално е планиран да работи само около две години. След успеха по отношение на дълголетния му живот, НАСА разширява времевия хоризонт на мисията му около пет пъти. Според НАСА, MRO е предал досега над 317 терабита данни, което е повече от всички останали мисии на Марс.

Само след около две години, НАСА планира да стартира своята мисия Марс 2020, която ще включва доставката на нов роувър на Червената планета. Роувърът ще бъде съвременна част от научния хардуер, способен да направи високотехнологични изследвания и наблюдения за състава на повърхността на Червената планета.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори