В очакване на първия двойник на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© PHL @ UPR Arecibo, ESA/Hubble, NASA
Антония Михайлова

За последните години астрономите успяха да открият няколко екзопланети (планети извън пределите на Слънчевата система), които имат няколко ключови особености, подобни на земните. Засега учените още не са намерили „истински” космически двойник на Земята, но са убедени, че през 2013 г. всичко ще се промени.

Астрономите са открили първата подобна на нашето Слънце звезда през 1995 г. Оттогава извън пределите на Слънчевата система са открити още 800 свята и множество кандидати за ролята на двойници на Земята очакват внимателно изучаване.

Космическият апарат „Кеплер”, специално предназначен за търсене на екзопланети, от началото на своята работа през 2009 г. вече е открил 2300 такива планети.

Климатът на първите открити екзопланети се оказал прекалено горещ, тъй като орбитите им са близо до техните звезди, което и спомогнало за лесното им откриване. Но с времето новите технологии позволили да се открият и по-малки по размер планети, които се въртят по по-далечни орбити. Планети, които повече приличат на Земята.

Миналата година например „Кеплер” е открил планета, която е по-голяма от Земята 2,4 пъти и се върти на такова разстояние от своята звезда, че на повърхността й може да бъде съществува вода в течно състояние.

В търсене на Земя №2

Засега всички планети от „списъка на потенциално годните за живот екзопланети” (разработен от лабораторията на университета на Пуерто Рико в Аресибо) са прекалено големи за двойници на Земята. Няколко открити планети, които повече ни подхождат по размер, се въртят прекалено близо до своите звезди, за да се надяваме, че там може да има признаци на живот.

Но повечето специалисти не се съмняват, че рано или късно ще бъде открита малка скалиста планета, намираща се в годната за живот зона. И че това е само въпрос на време.

„Първата планета с размери, орбита и други подходящи за живот характеристики с голяма вероятност ще бъде открита през 2013 г.”, смята специалистът Джеф Марси от Калифорнийския университет и член на екипа на „Кеплер”.

„Кеплер” определя наличието на планети около една или друга звезда по периодичните изменения на нейната яркост, които възникват вследствие на т.нар. транзити – преминаване на планета пред нейния диск.

За да открие планета, на „Кеплер” са му необходими три такива транзита, затова първите му открития били светове, разположени близо до звездите. Но с времето телескопът е започнал да открива и планети, които се въртят по по-отдалечени орбити, включително в потенциално обитаемата зона.

Спектрографът HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), установен през 2002 г. на 3,6-метровия телескоп в чилийската обсерватория, вече е открил няколко потенциално годни за живот планети.

„HARPS трябва да намери най-интересните и близки до Земята двойници. Комбинацията от чувствителността на този уред и дългосрочните наблюдения започват да дават плодове”, твърди Абел Мендес от университета на Пуерто Рико.

© ESO/M. Kornmesser

Много двойници на Земята, смятат учените, може да бъдат открити в нашата галактика – Млечния път. „Около 200 милиарда звезди се въртят поне 50 милиарда планети, ако не и повече”, казва Мико Туоми от университета на Хартфордшир.

„Ако предположим, че поне една от 10 000 планети е близка по размери и други характеристики до Земята, то излиза, че тези планети са 5 милиона. Така че смело можем да разчитаме, че съществуват поне няколко хиляди планети, подобни на нашата.”

Откриването на първия двойник на Земята ще има огромно значение за цялото човечество.

„Ще гледаме в нощното небе по същия начин, както гледаме в океанския хоризонт. Ще знаем, че в космическия океан има острови и континенти, способни да поддържат и примитивни форми на живот, и дори цели цивилизации.”

Източник: Space.com

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори