В жегата е трудно да бъдеш добричък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Още едно изследване потвърждава предположенията на криминалистите – колкото по-висока е температурата, толкова повече престъпления се извършват.

Да, в жегата е много трудно да бъдеш добричък. Ето, и Матю Рансън от изследователско-консултантската фирма Abt Associates (САЩ) твърди, че глобалното затопляна предизвиква взрив на престъпленията – или поне в САЩ. Убийствата и изнасилванията стават тежко бреме за страната и ще донесат $38–115 млрд. загуби в съответствие с изпълнението на предварителните изчисления на стойността на всяко престъпление.

В периода от 2010 до 2099 година изменението на климата, предсказва изследователят, ще се изрази в това, че САЩ ще произведат 22 000 убийства над нормата, 180 000 изнасилвания, 1,2 млн. нападения при утежняващи обстоятелства, 2,3 млн. обикновени нападения, 260 000 грабежа, 1,3 млн. кражби, 2,2 млн. случая на джебчийство и 580 000 кражби на автомобили.

В сравнение с количеството на престъпленията, които може да се регистрират при липсата на изменения на климата, броят на убийствата ще се увеличи средно с 2,2%, изнасилванията – с 3,1%, нападенията при утежняващи обстоятелства – с 2,3%, обикновените нападения – с 1,2% и т.н.

Ръстът на престъпността в тези категории с 1–3% може да изглежда незначителен, но помислете за тези, които ще бъдат лишени от живот и имущество. Като цяло към 2090 година поради изменения на климата нивото на престъпност ще скочи с 1,5–5,5%.

„Изменението на климата ще повлияе на нашия живот по най-неочакван начин – подчертава Рансън. – Това е не само обемът на водата, до който ще има достъп селското стопанство, но и социалните връзки в нашите райони, времето, което децата ще прекарват на улицата, и средствата за поддържане на органите на обществения ред.“

Едно от изследванията показало, че увеличение от 1% на числеността на градската полиция ще намали броя на тежките престъпления с около 0,3%, а престъпленията срещу собствеността – с 0,2%. Освен това ще настъпи преразпределяне на „популярността“ на различни видове престъпления в тези категории. Следователно, за да се компенсира потенциалният ръст на престъпността в такива категории като убийство, непредумишлено убийство, грабеж, кражба и кражба на автомобили, следва да се увеличи полицейският щат с 4%.

Авторът основава предсказанията си на статистически данни от всичките 2997 окръга на САЩ. Това са месечни отчети на ФБР за престъпната дейност и сведения за валежите и температурите на Националния климатичен информационен център (30 години, 891 000 наблюдения). В бъдещето му позволили да надникне прогнози, съставени от показанията на 15 модела на глобалната циркулация.

Резултатите от изследванията са публикувани в изданието Journal of Environmental Economics and Management.

Los Angeles Times

Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори