Вавилон изпреварил Древна Гърция в астрономията с няколко века

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Жителите на Вавилон са се научили да определят положението на Юпитер на небосвода с 1800 години по-рано от европейците. До този извод е стигнал Матю Осендрийвер от Хумболтовия университет на Берлин.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Science, пише EurekAlert!

Осендрийвер стигнал до своите изводи след разшифроване на клинопис на четири съхранени древновавилонски глинени таблички. Изследваните образци са създадени между 350 и 50 г. пр.н.е. и се явяват най-древните от известните на науката примери на използването на геометрия за изчисления на положението на небесните тела.

На табличките е показано изчисление на положението на Юпитер на небосвода с помощта на трапеция. По-рано учените смятали, че вавилонските астрономи са прилагали само аритметика за откриването на положението на небесните тела.

Изследването показва, че вавилонците са импреварили древните гърци в астрономията с няколко века.

Първото споменаване за Вавилон се отнася към III хил. пр.н.е. В зората на своето съществуване той е бил един от провинциалните шумерски градове. В периода на разцвета населението на древния град е достигало 150 000 души. Градът започнал да запада след завоеванието от хехите през XVI в. пр.н.е. и бил разрушен в I хил. от н.е.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори