Великата китайска стена не е строена от китайци?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Дължината на Великата китайска стена, според данни от 2012 година, е 21 196 км, а за да се достигне нейната височина, десетки хора трябва да се покачат върху раменете си…

Сравняват я с виещ се дракон, протегнал се от Жълто море до Тибетските планини. На Земята няма друго такова съоръжение.

Според официалната версия строителството ѝ е започнало в периода на Воюващите царства (475–221 г. пр.н.е.), при император Цин Шъхуан с цел защита на държавата от набезите на номадите хунну, и е продължило десет години.

Стената е строена от два милиона души, което тогава представлявало една пета от цялото население на Китай. Сред тях били хора от най-различни съсловия – роби, селяни, войници… Ръководството на постройката се водело от пълководеца Мен Тиен.

Легендата гласи, че самият император яхнал вълшебния си бял кон и проправил маршрута на бъдещата стена. И там, където конят му се препъвал, след това се извисявала наблюдателница. Но това е само легенда. А самата история изглежда доста по-правдоподобно.

Работата е там, че за възвисяването на такава грамада са се изисквали талантливи и умели строители. Те сред китайците били предостатъчно. Но един особено се отличавал с интелигентност и находчивост. Той бил толкова изкусен в своята работа, че можел точно да изчисли колко тухли са необходими за такава постройка…

Императорски чиновник обаче се усъмнил в особеностите на Майстора и поставил условие. Ако Майстора сгреши само с една тухла, той самият ще постави тази тухла в негова чест. А ако грешката е с две тухли, Майстора ще заплати за своята самонадеяност и ще последва сурово наказание.

Много камъни и тухли отишли за съоръжението. Освен стените се издигнали и наблюдателници, и порти. И на една от кулите, разположена близо до прочутия древен Път на коприната, може да се види тухла, която, за разлика от другите, значително се издава от зидарията. Казват, че това е въпросната тухла, която чиновникът обещал да постави в чест на изкусния Майстор. Изглежда, последният е избегнал обещаното наказание.

Но и без наказания при работата по издигането на стената са загинали толкова хора, че мястото започнало да се нарича и „най-дългото гробище в света“. Целият маршрут на строителството е застлан с кости на загинали. Общо, казват експерти, те са били около половин милион. Причината са били лошите условия на труд.

Според преданието съпругата на един от тези нещастници се опитвала да го спаси. Тя отивала при него с топла дреха за зимата. Разбрала за мястото на смъртта на мъжа си, Ман – така се наричала жената – заплакала горчиво и от обилните ѝ сълзи част от стената се срутила. И Намесил се самият император. Дали от страх, че женските сълзи ще съборят цялата стена, или защото вдовицата му се сторила прекрасна в своята тъга, той се разпоредил да я вземат в двореца.

Жената първоначално се съгласила, но се оказало, че това било само за да има възможност достойно да погребе своя мъж. След това вярната Ман се самоубила, като се хвърлила в бурната река. Колко ли подобни смърти още има, или жертвите не се броят, когато се извършват велики държавни дела…

А нямало съмнение в това, че „оградата“ била обект на голяма държавна важност. Според историците стената не толкова пазела великата Поднебесна империя от номадите, колкото самите китайци, за да не избягат от милата си родина. Казват, че най-великият китайски пътешественик Сюен Дзен трябвало да се изкачи безшумно над стената, прокрадвайки се, под дъжд от стрели от нощната стража.

Жители на севера градили Великата китайска стена?

Мнозина се учудват, че цяла редица бойници са обърнати на юг, към вътрешната част на стената. Нима срещу жителите на самата Поднебесна империя? Съществува версия, че Великата китайска стена е изграждана не от китайци, от жители на севера, за да се отбраняват от южния войнстващ съсед…

Ако основната част на стената е издигната между 445 и 222 пр.н.е., както смятат много изследователи, то си струва да си спомним, че тогава не се чували слухове за никакви монголо-татарски номади. Така се получава, че китайците не е имало от кого да се отбраняват. Освен това Китай тогава още не съществувал като единна страна. На картата били обозначени осем неголеми държави, на всяка от които не било по силите да построи толкова грандиозно съоръжение.

А династията Хан, към която принадлежал Шъхуан, води своето начало от 221 г. пр.н.е., тоест получава се, че по това време вече е била завършена основната част от стената. Освен това Великата китайска стена много напомня на европейските отбранителни съоръжения, строени вече след Средновековието за защита.

Най-вероятно тази част от стената, която са свикнали да виждат туристите – с кули, бойници и широка пътека отгоре – е строена доста по-късно, отколкото е прието да се смята.

 Източник: Pravda.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори